Bondevik «rimelig fornøyd» med FN-toppmøtet

Statsminister Kjell Magne Bondevik er rimelig fornøyd med resultatet fra verdenstoppmøtet, og har bestemt seg for å skrive under erklæringen fra møtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Norge hadde høye ambisjoner på forhånd. I forhold til det er jeg ikke tilfreds. Men vurdert ut fra utgangspunktet før møtet er jeg likevel rimelig tilfreds, iallfall slik det nå ser ut til å ende, sier Bondevik.

- Vi har hindret tilbakeslag for Rio-prinsippene, og hindret at miljøavtaler underordnes WTO-regler for internasjonal handel. Vi har også gjort framskritt på endel områder. Samtidig er resultatet for dårlig når det gjelder fornybare energi, der må vi gjøre mer, sier Bondevik.

- Som statsminister er jeg jo også stolt over å konstatere at sluttresultatet her har blitt bedre på grunn av Norges innsats, legger han til.

Han ville ikke komme med en svarteliste over land som hadde spilt en negativ rolle på toppmøtet, slik han antydet på forhånd.

Nye penger

I sin tale på verdenstoppmøtet tirsdag lovte han 50 millioner dollar, 375 millioner kroner, til miljøtiltak og fattigdomsbekjempelse i utviklingsland. Det tilsvarer om lag 1 prosent av dagens bistandsbudsjett.

Pengene er fordelt over tre år, og blir dermed en del av regjeringens varslede opptraooingsplan for bistandsbudsjettet.

FN har før toppmøtet prioritert de fem områdene vann, energi, helse, jordbruk og vern av biologisk mangfold, og pengene Bondevik lovte vil særlig gå til å styrke innsatsen på disse områdene.

Klima

Bondevik tok også opp trusselen om klimaendringer, som han karakteriserte som den største miljøutfordringer vi står overfor. Han var også svært tilfreds med at Russlands statsminister Mikhail Kasianov tirsdag kunngjorde at Russland vil ratifisere Kyotoavtalen i nær framtid.

- Dette var den beste bursdagsgaven jeg kunne ha fått, sier Bondevik, som fylte 55 år tirsdsag.

- Inntrykket jeg fikk på det møtet med Kasianov tidligere i dag var at det nå bare sto formaliteter igjen, og at ratifiseringen vil skje innen utgangen av året, sier Bondevik. Dermed vil også Kyotoavtalen tre i kraft.

Energiallianse

Bondevik erklærte også at Norge vil forene krefter med EU og andre land for å skape en global allianse som skal fremme fornybare energikilder.

- Med den teksten vi har fått på dette området i handlingsplanen, er en slik allianse mer nødvendig enn noen gang, sa Bondevik i talen.

Handlingsplanen inneholder ingen konkrete målsettinger for fornybar energi.

Bondevik la også vekt på at oppfølgingen av Johannesburg-toppmøtet må overvåkes, og gikk inn for å styrke FNs rolle i å sikre oppfølgingen av handlingsplanen.

Oppfølging

- Vi må også følge opp nasjonalt, først og fremst med handlingsplanen for bærekraftig utvikling, som kommer neste høst. Og jeg vil passe på at mine ministre følger opp handlingsplanen f ra Johannesburg på sine områder, sier Bondevik.

Handlingsplanen kan blant annet få konsekvenser for vern av biologisk mangfold i Norge.

- Vi må arbeide mer med både kartlegging og vern. Og vi må verne flere typer natur, ikke bare snaufjell, sier miljøvernminister Børge Brende. Han varslet forslag om vern av flere kystområder allerede til vinteren.

Det vil også komme en plan for behandling av helsefarlige kjemikalier i Rikets miljøtilstand, som legges fram sammen med statsbudsjettet i oktober.

Men Børge Brende kunne ikke love at Norge på nasjonalt plan ville følge opp sitt forslag om 10 prosent nye fornybare energikilder innen 2010.

(NTB

SIGNERER: Kjell Magne Bondevik og Norge fikk langtfra aksept for alt de ønsket å oppnå i Johannesburg, men velger likevel å undertegne protokollen fra toppmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer