Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik sa nei til Bob og Bono

Kjell Magne Bondevik takket nei til å jobbe med Bono og Bob Geldof.Nå åpner han i stedet sitt eget «Carter-senter» i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksstatsminister Bondevik skriver for tida bok, og måtte si nei til fattigdomsaktivistene Bono og Geldof som ville ha ham til å holde statsminister Tony Blair i ørene etter G-8 møtet i Skottland i fjor, som skulle gjøre fattigdommen i verden til historie.

Tarja og Thorbjørn

Blair sørget ikke for et redskap til å følge opp satsingen, og oppfølgingsjobben mente Bono og Geldof at Bondevik var rette mann til.

I stedet blir Bondeviks framtidige redskap i arbeidet for fattige og undertrykte, stiftelsen Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, eller «The Oslo Center». Med seg har han fått eksstatsminister, nå stortingspresident Thorbjørn Jagland (A). Finlands nåværende og trolig også neste president, Tarja Halonen, sitter og i interimsstyret.

Carter en inspirasjon

Bondevik sier at en viktig inspirasjon til ideen om senteret har vært USA\'s ekspresident Jimmy Carter og hans senter med over to hundre ansatte.

Senteret finansieres gjennom donasjoner over fem år fra blant annet Statoil, Hydro, Aker, DnB og noen andre dekker opp et budsjett på inntil 10 millioner kroner i året. Bondeviks tidligere rådgiver Øistein Mjærum blir stabssjef og den faktiske driver av senteret. Tidligere oljeminister og stortingsrepresentant Einar Steensnæs (KrF) blir stiftelsens direktør på halv tid.

Bondevik blir frontfigur i heldagsstilling for senteret fra høsten av, når han etter planen har levert manus til sin selvbiografi.

Jens og Jonas sa ja

Jaglands stilling som styreleder er sanksjonert av både statsminister og utenriksminister. Vervet gir Jagland anledning til å videreføre noen av sine utenrikspolitiske prosjekter som kunne vært vanskelige om han ikke hadde hatt en annen plattform enn president i Stortinget.

-  Det er kanskje ikke helt vanlig for en stortingspresident, men så har jeg heller ikke tenkt å være en helt vanlig stortingspresident, sier Thorbjørn Jagland.

-  Noe av det verdifulle med prosjektet er at det gir muligheter for politikere som ikke lenger sitter i posisjoner de en gang hadde, til fortsatt å bruke nettverk og kontakter aktivt i andre sammenhenger, sier han.

Både Bondevik og Jagland forsikrer at de vil unngå å komme i konflikt med norsk utenrikspolitikk.

SA NEI: Kjell Magne Bondevik takket nei til superstjernene Bob Geldof (øverst) og Bono\'s anmodning om å jobbe sammen for å avskaffe verdens fattigdom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!