Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik sender soldater til Irak

Kjell Magne Bondevik mener nå at forutsetningene for å bidra i en stabiliseringsstyrke i Irak er oppfylt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Med vedtaket i FNs sikkerhetsråd er det nå klart at vi ved å delta i stabiliseringsstyrkene ikke blir en del av okkupasjonsmaktene, sier Kjell Magne Bondevik.

FN-resolusjonen gir okkupasjonsmaktene full kontroll over Irak og landets oljeressurser, mens FN får spille en noe mer beskjeden rolle. FN skal utnevne en spesialkoordinator som skal bidra til å etablere en interimregjering.

- Må sikres

- Opprettelsen av stabiliseringsstyrken har nå fått internasjonal legitimitet, men det har neppe endret sikkerhetssituasjonen?

- Den norske kontingenten skal arbeide i den britiske sektoren i Irak, og sikkerheten for de norske soldatene må sikres i den avtalen vi inngår med britene. Vårt hovedfokus er mineryddig, vannforsyning og økt medisinsk kapasitet, sier Bondevik.

- Du er den første norske statsminister som siden 1945 har sendt norske soldater ut i krig?

- Ja, og jeg har tenkt nøye gjennom dette, både politisk og etisk. Militær makt er alltid siste utvei, men både i Kosovo og Afghanistan så jeg det slik at vi ville spare flere menneskeliv ved å delta, enn ved ikke å delta, sier Bondevik.

- Tror du at vårt engasjement i Afghanistan er årsaken til terrortruslene fra al-Qaida?

- Det er vanskelig å si. Vi kan imidlertid aldri la våre vurderinger være påvirket av trusler fra terrorister.

- Frustrasjon

- I din tale til KrFs landsmøte pekte du på at frustrasjon over den kristne Vestens dominans har gitt næring til grupper av islamske ekstremister. Kan du forstå deres raseri?

- Ja, selvfølgelig kan jeg det. Jeg kan også se at konflikten mellom israelere og palestinere er noe av rota til dette og at man slo tilbake etter angrepet 11. september 2001, skapte ytterligere frustrasjoner i islamske kretser.

- Det var de islamske ekstremistene som «begynte»?

- Ja, det mener jeg, og det er viktig at det ikke bare var Vesten som reagerte, men at det var en bred koalisjon hvor også svært mange arabiske stater deltok, avslutter Bondevik.

LAR SEG IKKE PÅVIRKE: - Vi kan aldri la våre vurderinger være påvirket av trusler fra terrorister, sier Kjell Magne Bondevik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media