Bondevik setter hardt mot hardt

Kjell Magne Bondevik hever innsatsen i spillet om gasskraftsaken, før stortingsdebatten starter i dag. Regjeringen vil tvinge fram klarhet i hva opposisjonen virkelig mener om forurensningsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et nytt forslag fra sentrumsregjeringen heter det at det forutsettes at forurensningsloven ikke skal svekkes som miljøpolitisk virkemiddel.

- Vi mener det er viktig å få avklart om loven skal beholdes uten å svekkes etter denne dagen, sier Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim.

- Jeg vet ikke hva Arbeiderpartiet mener. Det virker som det forandrer standpunkt fra dag til dag, sa Bondevik i et intervju med NRKs Morgennytt i dag.

Krever klarhet

I går var han irritert over at Ap og Høyre foreslo å be regjeringen vurdere endringer i forurensningsloven. Statsministerens mål var at regjeringen skulle bli sittende, og gasskraftsaken skulle trekkes i en miljøvennlig retning. Men disse planene fikk et alvorlig skudd for baugen av Høyres og Ap's forslag om å endre forurensingsloven innen 1. juni.

Nå vil regjeringen ha klarhet i hva opposisjonen virkelig mener om forurensningsloven. Venstres Gunnar Kvassheim påpeker at Arbeiderpartiet tidligere har sagt at det er uaktuelt å endre forurensningsloven.

- Vi har lagt inn det nye forslaget for å få klarhet i hvilken stilling innholdet i forurensningsloven skal ha, sier Gunnar Kvassheim til NTB.

Han er ikke i tvil om at en gjennomgang av saken vil vise at innholdet i forurensningsloven vil bli svekket dersom det åpnes for å bygge gasskraftverk med dagens teknologi.

Ap viker ikke

Arbeiderpartiets Olav Akselsen mener likevel at Norge kan bygge gasskraftverk uten å endre loven, men foreslår likevel at regjeringen skal vurdere å skrive om forurensningsloven innen 1. juni for å unngå at Stortinget skulle ligne en rettssal der representantene slår i bordet med ulike juridiske utredninger og lovtolkninger.

Akselsen, som er hovedtaler for Ap i gassdebatten, mener at ingen burde bli overrasket over at partiet søkte å få gjennomslag for sin politikk.

- Jeg synes derfor det er trist at det blir framstilt som noe suspekt når Ap prøver å få flertall for sin politikk, sa han, med klar adresse til statsminister Kjell Magne Bondevik, som tidligere på dagen hadde kritisert Ap for å ha et uklart standpunkt i saken.

Også Høyres leder Jan Petersen avviser det nye forslaget fra sentrumsregjeringen.

- Vi kommer selvfølgelig ikke til å stemme for dette, sier Petersen til Nettavisen.

SLÅR TILBAKE: Kjell Magne Bondevik skjerper tonen.