Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik sitter på gassbombe

Samarbeidsregjeringens garanti mot nye forurensende gasskraftverk har et kjempestort hull. Den gjelder ikke det planlagte gasskraftverket i Finnmark fordi det skal «bruke opp energien på stedet». Nå kan det bli bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dokumentet «Politisk grunnlag for en Samarbeidsregjering» skriver regjeringspartnerne i Høyre, KrF og Venstre svart på hvitt at det ikke skal gis utslippstillatelser til gasskravftverk med CO2-utslipp før den internasjonale kvotehandlen med slike utslipp er på plass.

Nå sier KrFs parlamentariske nestleder Einar Steensnæs til Dagbladet.no at denne garantien ikke gjelder planene om et stort gasskraftverk på Melkøya utenfor Hammerfest i Finnmark.

Kraftverket vil bli nesten like stort som de kraftverkene fra Naturkraft som førte til Bondevik-regjeringens avgang i fjor, og skal brukes til å kjøle ned gass fra Snøhvit-feltet for lossing på skip.

- Vi er klar over utslippet, men vi ser på dette som en del av utbyggingen av Snøhvit-feltet. Anlegget skal jo produsere energi som skal brukes der og da, og ikke sendes ut på nettet, sier Steensnæs til Dagbladet.no.

Tipper nye forhandlinger

- Det blir jo merkelig å si at det ikke er et gasskraftverk når det er et gasskraftverk, sier Natur og Ungdoms leder Elin Lerum Boasson til Dagbladet.no

Bellonas talsmann Einar Håndlykken tror dette kjapt kan bli en vanskelig sak for den nye regjeringen, og regner med at det blir nye forhandlinger samarbeidspartnerne i mellom.

- Det vil se veldig rart ut om Bondevik sier ja et gasskraftverk i Finnmark når ha har kjempet så hardt mot tre i Sør-Norge. Jeg tror ikke de tre partiene i samarbeidsregjeringen har skjønt at dette er et ordinært gasskraftverk som krever konsesjon på vanlig måte, sier han til Dagbladet.no.

Statoil har allerede varslet Olje- og energidepartmenet om at en slik konsesjonsøknad er på vei. Det planlagte gasskraftverket på Melkeøya vil slippe ut 860 000 tonn CO2 i året. Naturkrafts to planlagte kraftverk, som var årsaken til at Bondevik-regjeringen gikk av i fjor, skulle slippe ut noe mer, 1,1 millioner tonn, i året.

Usikker skjebne

Eierne av Snøhvitfeltet stopper i sommer utbyggingsplanene fordi de mente feltet ikke ville bli lønnsomt. Regjeringen Stoltenberg satte derfor sammen en pakke med skattelettelser for feltet. Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har tidligere anslått skatterabatten til å være rundt 1 milliard kroner.

KrFs Steensnæs bekrefter at partiene i samarbeidsregjeringen vil støtte Stoltenbergs skattegave til Snøhvit-utbyggerne.

- Det ligger implisitt i det fremforhandlede dokumentet at denne skattepakken vil bli vedtatt.

Samarbeidsregjeringen, som etter all sannsynlighet vil ta over makta i løpet av høsten, har vedtatt at den vil se nærmere på Snøvhit-prosjektet, og utrede miljøkonsekvensene. NU-leder Elin Lerum Boasson har god tro på at prosjektet kan stanses.

- Det blir ikke så lett som Høyre tror å presse gjennom dette her, og Statoil kan bare glemme utbygging neste sommer. Det er et sinnsykt kontroversielt prosjekt. Det er jo olje i feltet, men feltet er ikke konsekvensutredet for oljeutbygging. Dessuten burde ikke feltet behandles før en har utredet Samarbeidsregjeringens forslag om oljefrie soner i nord, sier hun til Dagbladet.no.

<b<GIKK AV PÅ GASS: Mars 2000 gikk regjeringen Bondevik av fordi den ikke ville si ja til gasskraftverk som slapp ut CO2. Nå viser det seg at Samarbeidsregjeringens garanti mot flere utslippstillatelser til slike kraftverk ikke er helt potte tett.
GASSGARANTIEN LEKKER: Bondevik gikk av som statsminister fordi han sa nei til forurensende gasskraftverk på Vestlandet. Han vil neppe stoppe det planlagte kraftverket på Skogn i Nord-Trøndelag (bildet), og kan komme til å bryte sin egen garanti mot utslipsstillatelser til flere forurensende gasskraftverk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling