Bondevik sitter trygt - sover godt

- I natt sover jeg godt, sa en lykkelig Kjell Magne Bondevik på vei inn i blokka på Oppegård. Seieren i gårsdagens maktkamp om IT Fornebu var så viktig for Bondevik at han tåler et nederlag i gasskraftsaken i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg gjorde alt for å bagatellisere gårsdagens snuoperasjon i IT Fornebu-saken, tar sentrumsregjeringen Frp og Arbeiderpartiets tilbaketog som en knusende seier og et bevis på at Stortinget ikke ønsker en annen regjering.

- Dagens positive resultat understreker respekten for regjeringens ansvarsområde. Det er en meget viktig grensedragning, og gjør det lettere å fortsette. Men det er ingen grunn til overmot. Jeg er ydmyk overfor de utfordringer som står foran meg. Slike dager er umulige å planlegge, sa Kjell Magne Bondevik i går kveld.

Statsministeren tok seg tid til en ostepai og en Munkholm sammen med sine nærmeste medarbeidere i stortingsrestauranten, før han satte seg i bilen og dro hjem til fru Bjørg.

Sterk tro

Selv om Bondevik tar et forbehold om morgendagens gasskraftoppgjør, tror selv de mest pessimistiske sentrumspolitikerne at regjeringen overlever også torsdagen.

- Dette går veien. Nå er jeg temmelig sikker på at vi blir sittende, sa en av Bondeviks statsråder til Dagbladet seint i går kveld.

Til tross for sentrumspolitikernes optimisme, er det fortsatt en knalltøff nervekrig i gasskraftsaken.

Regjeringspartiene trodde i går formiddag at de hadde fått nøkkelen til suksess i gasskraftstriden. Et langt og grundig juridisk notat fra Justisdepartementets lovavdeling gikk, etter deres klare oppfatning, langt i å si at det kan være i strid med forurensningsloven å endre SFTs grense for CO{-2}-utslipp, slik flertallet går inn for.

- Dokumentet viser at det er en rekke grunner til å trekke i tvil om flertallets forslag ligger innenfor forurensningsloven, sa miljøvernminister Guro Fjellanger til Dagbladet.

På spørsmål om hun utelukker at regjeringen kan bli kastet før lovligheten av flertallsvedtaket er avklart, svarer hun følgende:

- Her kan vi ikke utelukke noen ting, men det vil være en meget spesiell situasjon. En slik framgangsmåte vil være meget tvilsom.

Statsminister Kjell Magne Bondevik ønsket i går ikke å gi noe klart svar på om dokumentet fra lovavdelingen vil kunne få avgjørende betydning for utfallet av saken. Men hans breie smil var svar godt nok.

- Lovavdelingens innvendinger mot flertallsvedtaket gikk lenger enn vi hadde ventet, sa Bondevik til Dagbladet.

Døra på gløtt

Men Bondeviks redningsplanke kan vise seg å være lite flytedyktig. Ap's parlamentariske leder Jens Stoltenberg var i går glassklar i sitt svar til statsministeren.

- Lovavdelingens uttalelse stadfester at det er anledning til å omgjøre SFTs utslippsvedtak. Det er ingen ting i den juridiske betenkningen som endrer saken, sa Stoltenberg.

Høyres energipolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, og partileder Jan Petersen støtter Stoltenbergs forståelse fullt ut.

Likevel setter Stoltenberg døra på gløtt for Bondevik. Selv om han står fast på at stortingsflertallet i morgen vil instruere regjeringen til å omgjøre utslippsvedtaket og åpne for gasskraftutbygging i Norge, er det rom for at Bondevik skal gis tid til å undersøke viktige juridiske sider ved vedtaket.

Finleser loven

Ap's energipolitiske talsmann, Olav Akselsen, sier at regjeringen skal gjennomføre flertallets vedtaket innen rimelig tid, det vil si i løpet av våren og sommeren. Dette kan være det halmstrået regjeringen trenger i denne omgang. Uansett er det ventet at miljøstiftelsen Bellona og andre miljøorganisasjoner vil gå til domstolene med vedtaket. Det betyr ytterligere utsettelser.

Både Jens Stoltenberg og KrFs parlamentariske leder, Einar Steensnæs, sa i går kveld til Dagbladet at de vil bruke tida i dag til å finlese lovavdelingens juridiske dokument. Steensnæs søker et juridisk kompromiss med Ap og Høyre, spørsmålet er om Stoltenberg ønsker å komme dem i møte.

Se side 2 og 3

kristian.skard@dagbladet.no

per.ellingsen@dagbladet.no

ottar.jakobsen@dagbladet.no

astrid.handeland@dagbladet.no