Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik skuffet over budsjettbrudd

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) beklager bruddet i budsjettforhandlingene med Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen sa etter forhandlingsmøtet mellom Frp og regjeringspartiene torsdag at Frp ikke kan godta tilbudet fra regjeringspartiene om budsjettforlik.

Han sier også at det nå ikke ligger an til at Frp frivillig vil stemme subsidiært for regjeringens forslag når det kommer til avstemning i stortingssalen. Han ville ikke si noe nærmere om hva «frivillig» betyr, eller om Frp vil stemme for budsjettforslaget dersom regjeringen stiller kabinettsspørsmål for å få budsjettet vedtatt.

Ikke spekulere

Statsminister Bondevik sier at han hadde håpet på en avtale. Han vil ikke spekulere i om regjeringen kan komme til å stille kabinettsspørsmål 28. november for å «tvinge» Frp til å stemme for budsjettet.

- Jeg håper Frp mener at samarbeidsregjeringens budsjettforslag er bedre enn det Arbeiderpartiet la fram, sier han.

Statsministeren vil heller ikke spekulere i hvilke taktiske hensyn han tror Hagen legger til grunn.

- Jeg håper vi får vedtatt et budsjett i tide, er alt Bondevik ønsker å si.

Stor talluenighet

Partene er uenige om hva regjeringens tilbud egentlig går ut på. Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen understreket etter møtet torsdag at regjeringspartiene ikke hadde mer å gå på når det gjelder penger.

- Smertegrensen ligger der hvor vi er nå, konstaterte Nilsen.

Mens Hagen hevder at tilbudet fra regjeringspartiene har økt med 100 millioner kroner, hevder disse at de har tilbudt budsjettendringer på mange milliarder kroner i løpet av prosessen.

Budsjettbalansen viktig

Nilsen la stor vekt på at budsjettbalansen med et overskudd på 173 milliarder kroner skal holdes. Regjeringspartiene sier derfor nei til ytterligere kutt, men sier seg villig til å drøfte Frps forslag til strukturendringer, omgrupperinger og Forsvaret.

Hagen er derimot ikke så nøye på om budsjettbalansen holdes. Frp går derfor inn for at utgiftene kan økes med rundt seks milliarder kroner slik at overskuddet blir på 167 milliarder kroner.

- Jeg er skuffet over at regjeringen mener at et overskudd på 173 milliarder kroner er viktigere enn skattelettelse for folk med lave inntekter, og viktigere enn å fjerne egenandeler på blå resept, polemiserte Frp-formannen.

- Jeg fatter ikke at de ikke griper den muligheten vi tilbyr for å gjøre noe for de svakest stilte, føyde han til.

Han kritiserte også regjeringen for å la «noen ukjente mennesker i Finansdepartementet» styre de viktigste tingene i norsk politikk. Ifølge Hagen burde denne makten bringes tilbake til de folkevalgte i stortingssalen.

Finanskomiteen

Arbeidet med statsbudsjettet blir nå overlatt til finanskomiteen, som skal ha sin innstilling klar 20. november.

De forskjellige partiene vil legge sine alternative forslag til grunn slik at det ikke vil være flertall for noen av forslagene når det kommer til avstemning i stortingssalen. Dermed vil den subsidiære stemmegivningen avgjøre.

Etter dagens ordning må det være et enhetlig flertall bak alle budsjettrammene. Regjeringen kan derfor ikke basere seg på vekselvis støtte fra ulike partier.

Dersom det ikke skal bli krise og regjeringsskifte i slutten av måneden, må ett eller flere partier bøye av og subsidiært støtte samarbeidsregjeringens budsjettforslag.

(NTB-Svein Kristoffersen)

Hele Norges coronakart