Bondevik: Slik skal verdikommisjonen brukes

- Verdikommisjonens arbeid skal bidra til en etisk og verdimessig bevisstgjøring, sa statsminister Kjell Magne Bondevik da han redegjorde for kommisjonens arbeid i Stortinget i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han slo fast at det er viktig at verdikommisjonens arbeid blir en åpen prosess, og han så fram til konstruktive råd og innspill før kommisjonen blir oppnevnt på nyåret og mandatet fastsatt.

  - Verdier er ikke det samme som normer, eller leveregler. Verdier er de livskvaliteter som de moralske leveregler og juridiske lover skal hjelpe oss til å oppnå og ta vare på, sa statsministeren.

- Etisk bevisstgjøring

- Ved å fokusere på verdier ønsker jeg at kommisjonen skal gå et nivå dypere enn de moralske normer og lovgivningen gjør. Jeg har et sterkt ønske om at Verdikommisjonens arbeid skal bidra til en etisk og verdimessig bevisstgjøring, sa statsministeren.

Styringsgruppe

Statsministeren sa også hvordan han mente arbeidet i Kommisjonen burde organiseres:

  Det skal være en styringsgruppe som skal lede selve prosessen og stå ansvarlig for sluttrapporten. Gruppen bør bestå av maksimum 10 personer med relevant erfaringsbakgrunn.

  Videre skal kommisjonen ha et bredt sammensatt råd på rundt 25 personer med bakgrunn i forskjellige saksområder, institusjoner og folkebevegelser.

  I tillegg skal det være en referansegruppe som kan gi innspill, og ellers være i dialog med kommisjonen.

Delrapporter

I tillegg til sluttrapporten er det planen at det underveis skal gis ut delrapporter.

  - En delrapport bør foreligge i løpet av 1999 som bidrag til en debatt om samfunnsetiske og verdimessige spørsmål ved årtusenskiftet. Sluttrapporten skal foreligge senest ved storingsperiodens utløp, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.

(NTB)