Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik slipper Sharon inn i varmen

Statsminister Ariel Sharon i Israel har vært utestengt fra det gode selskap andre steder enn i USA. Besøket i Norge betyr at han slippes inn i den diplomatiske og politiske varmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharon, som sjelden reiser utenlands, kommer til Norge 16. juli. Det er nøyaktig ti år etter Oslo-forhandlingene. Disse ti åra har han brukt til å knuse Oslo-avtalen med alle midler, også militære.

«Sharons Norges-besøk gjenspeiler en merkbar forbedring i hans internasjonale anseelse,» skriver den liberale israelske avisa Ha'aretz.

Positivt

- Skal Norge med dette hjelpe Ariel Sharon inn i den diplomatiske og politiske varmen?

- Jeg skal ikke ta på meg for store sko. Det vil jeg understreke, og han skal jo også møte Tony Blair. Men hvis vi kan bidra til at han ledes inn på en politisk og diplomatisk vei, så ser jeg det som positivt for freden, sier Bondevik til Dagbladet.

- Nå skal du i Norge ta imot en politisk leder som har brukt alle sine krefter på å gravlegge Oslo-avtalen. Blir dette en slags museumsvandring?

- Oslo-avtalen er historie. Nå er det «Veikartet for fred» som gjelder. Jeg er ikke så opptatt av navnet. Hvis vi studerer Veikartet og Oslo-avtalen, så er de ikke så ulike, sier statsministeren.

- Tror du at Sharon kan beveges politisk?

- Han har latt seg bevege kraftig. At en statsminister fra Likud går inn for en egen palestinsk stat har ikke skjedd før, sier Bondevik.

Etter planen kommer Sharon på formiddagen og drar fra Norge allerede om kvelden. Da blir det tid til politiske samtaler, pressekonferanse og en lunsj. Og kanskje får Bondevik vist Sharon litt av sine hjemtrakter.