Bondevik spår Ap- opprør mot Jagland

Statsminister Kjell Magne Bondevik blir ikke klok på Ap-leder Thorbjørn Jagland: Velger Jagland isolasjon, eller vil han at partiet skal påvirke politikken gjennom samarbeid med sentrum? Bondevik tror ikke grasrota i Ap i det lange løp vil finne seg i at partiet stiller seg på sidelinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg lurer på hvor lenge grasrota i Arbeiderpartiet vil finne seg i at partiet, som jo er maktorientert, setter seg på sidelinja, sa Bondevik på en pressekonferanse i går.

Bondevik sa han skal være forsiktig med å ønske seg et grasrotopprør i Ap.
- Men man kan jo håpe at noen tar initiativ til en diskusjon, enten det kommer nedenfra eller ovenfra, sa Bondevik. Han innrømmer at han har problemer med å forstå Ap-leder Thorbjørn Jaglands opposisjonslinje. Ifølge Bondevik har Jagland ikke blitt vennligere stemt overfor samarbeid med sentrumsregjeringen i løpet av året som har gått siden Jagland gikk fra makten.

- Nei, tvert imot. Men de kan jo ikke hele tida skylde på en reform som de er uenige i. Vi var jo uenige om seksårsreformen, som Ap på død og liv skulle presse gjennom, sier Bondevik.

Skatteskjerpelse

Han gir Ap en ny sjanse til kompromissvilje og samarbeid om forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som legges fram fredag. Her kommer tiltak som vil dempe den økonomiske aktiviteten og kjøle ned økonomien.

Etter det Dagbladet erfarer, kommer det også forslag om skatteskjerpelser for de rikeste. Dette er tiltak Bondevik neppe kan regne med å få Høyre og Fremskrittspartiet med på.
Statsministeren er derfor svært spent på mottakelsen i Arbeiderpartiet. Han legger ikke skjul på at han ønsker budsjettløsninger også med Ap, ikke bare med partiene til høyre.

Usikker kjemi

Da Ap satt ved makten og KrF var et lite opposisjonsparti i Stortinget, var KrF ofte Ap's fremste budsjettkamerat. Hvordan er forholdet i dag?

- Vi omgås på en grei og positiv måte når vi støter på hverandre, sier Bondevik, og viser til at det ikke er så ofte som før, da begge var i Stortinget.

Men politisk er det vanskelig å få tak i hvor Jagland står, bekrefter Bondevik.
- Vi må få sjansen til å teste ut kjemien, Jagland må jo stille seg i posisjon til det. Men jeg er i tvil om Jagland velger isolasjon eller om han ønsker å komme inn i politikken, sier Bondevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer