Bondevik sprer krisefrykt

Tilspissingen i budsjettforhandlingene sprer nå frykt på Ap-landsmøtet. Partiledelsen er i villrede om Kjell Magne Bondevik egentlig vil ha en budsjettløsning eller om det er regjeringsmakten han vil ha tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legger Ap-regjeringen fram en fullstendig budsjettpakke for sentrumspartiene. Slik vil regjeringen lokke ut et oppriktig svar på spørsmålet som nå rir partiet: Ønsker Kjell Magne Bondevik et budsjettforlik, eller ønsker han makta? Ap-ledelsen er redd Bondeviks mål er regjeringsskifte.

Tøffe krav

Ap's forhandlere fikk bakoversveis da sentrum presenterte sine første krav. Ap-kilder sier at kravlista på det nærmeste manglet inndekningsforslag. I tillegg oppdaget Ap-forhandlerne at kravene innebar en skjult påplussing på seks milliarder kroner.

I budsjettforliket i 1999 mellom Bondevik-regjeringen og Ap ble partene enige om endringer på totalt 1,9 milliarder kroner. Det ble sagt å være mye. Nå dreier det seg om helt andre summer.

Ap-ledelsen er forundret over hvor bitter Bondevik fortsatt virker etter maktovertakelsen i mars. Ved enhver anledning minner han om Stoltenbergs fornærmelse av Bondeviks regjering som «enestående svak».

Utnevningen av Gunnar Husan som statsministerkandidatens personlige rådgiver oppfattes også som en aktiv form for opprusting blant Kristi hærmenn.

Revansj

KrF-toppene har dessuten i ukevis ført et kompromissløst forhandlingsspråk. Det var bare da statsbudsjettet ble lagt fram tonen var relativt imøtekommende.

Parallelt har Bondevik sammen med SV kjørt et beinhardt løp for å ta revansj i gasskraftsaken. Oljeminister Olav Akselsens selvforsvar i Stortingets spørretime var ifølge Bondevik bare egnet til å vanskeliggjøre klimaet mellom regjeringen og sentrumspartiene.

I ukene før Ap-landsmøtet har KrF latt skinne igjennom at Jens Stoltenberg i forhandlingene om statsbudsjettet må krype eller gå av.

Både Bondevik, Svarstad Haugland og Einar Steensnæs har vært tøffe i tonen. KrF-lederen fortsatte i samme stil i sin tale til KrFs landsstyre i går. Hun snakket om kraftsosialister og hevdet at Ap ikke har visst hva partiet ville bruke regjeringsmakta til.

Hun harselerte med Ap's frieri til Høyre under forrige Ap-landsmøte. Frieriet endte som kjent i fiasko og to nye år for Bondeviks regjering.

- Når de nå er samlet er det for å legge strategien for å holde på regjeringsmakta. Det er slett ikke sikkert de vil lykkes denne gangen heller.

Hun anklager Stoltenberg for bare å ha brukt gasskraftverksaken til å ta makta, men ellers vært uvillig til å forsvare eller forklare sin handlemåte.

- Høyt spill

- Situasjonen er at vi har to statsråder som spiller farlig høyt, og en statsminister som ligger pinlig lavt! Ap har gått fra føre-var-prinsippet til håper-det-går-bra-prinsippet.

Valgerd avsluttet med denne erklæringen:

- Vi vil ha nye år med Bondevik.

VIL HA SVAR: Ønsker Kjell Magne Bondevik et budsjettforlik eller ønsker han makta? Dette spørsmålet ønsker partiledelsen svar på.