Bondevik stenger døra for Ap

Et budsjettkompromiss mellom regjeringen og Arbeiderpartiet ble i dag sendt ut i det blå. Statsminister Kjell Magne Bondevik låste langt på vei døren igjen for en budsjettkompromiss med Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er Aps krav om nedskjæringer i kontantstøtten.

- Skal avtalen om kontantstøtten endres, er det i forståelse mellom partiene, slik det står i avtalen, sa Bondevik under trontaledebatten i Stortinget.

Bondevik kom med uttalelsen etter at Ap-leder Thorbjørn Jagland gjennom replikker to ganger tok opp mulighetene for å endre forslaget om kontantstøtte også til 2-åringene.

- Vi har sagt oss villige til et kompromiss. Jeg vil ha svar på om regjeringen ønsker samtaler om dette, utfordret Jagland.

Bondeviks svar innebærer etter de fleste solemerker at regjeringen først vil forsøke å forhandle om budsjettet med Høyre og Fremskrittspartiet. Begge disse partiene har gått imot å utsette deler av kontantstøtten slik den er nedfelt i avtalen, selv om regjeringen skulle komme til å foreslå det.

Jagland forbauset

Ap-leder Thorbjørn Jagland oppfattet ikke Bondeviks uttalelser om kontantstøtten som et svar på invitasjonen til et samarbeid. Han var forundret over at Ap ikke fikk svar på sin invitt til kompromiss om støtteordningen.

- Statsministerens innlegg var ikke imøtekommende, konkluderte Jagland.Han konstaterte at regjeringen tviholder på avtalen med Høyre og Frp.

- Jeg er overrasket over at Bondevik skryter så mye av Frp. Det er ikke ansvarlig av regjeringen, mente han.

I tur og orden

- Nå må vi ta ting i tur og orden. I dag har vi trontaledebatt, budsjettprosessen har ennå ikke startet for alvor. Vi vil samarbeide med alle for å bevare hovedpunktene i budsjettet. Navnet på partiene er ikke det viktigste. Heller ikke tonen i debatten er avgjørende. Det er realitetene som teller, sa Bondevik da han kom ut av salen etter sitt innlegg.

Han understreket at han tar Jaglands utspill om å danne flertallsregjering på alvor, men sa at det ikke finnes grunnlag for å spekulere om KrF kan gå sammen med Ap i regjering nå.

(NTB)