Bondevik støtter krigsforberedelser

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier opptrappingen mot en krig i Irak er et «pinefullt dilemma». Samtidig gikk Norge i går inn for at Nato skal starte militær planlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nato er bedt om å forsvare Tyrkia i en mulig krig i Irak. Frankrike, Tyskland og Belgia gikk mot.

- Alle skal vite at jeg arbeider samvittighetsfullt for å finne en fredelig løsning på Irak-krisen, sa statsminister Bondevik da han i går tok imot to representanter for Kirke-Norges mønstring mot krig.

Salmesang og bønn

Med fakler, salmesang og bønn demonstrerte flere hundre personer fra en lang rekke kirkesamfunn mot krigstrusselen. De ba Bondevik innstendig om å lytte til Kirkens fredsbudskap.

- Det å avveie for og mot krig er et pinefullt dilemma både for meg og andre statsledere, sa Bondevik.

Planlegger krig

Tidligere på dagen gikk Norge i Natos råd i Brussel inn for at forsvarsalliansen bør starte planleggingen av å støtte Tyrkia ved en mulig krig i Irak. Tyskland, Frankrike og Belgia vendte tommelen ned for forslaget, fordi de mener det er galt å begynne en militær planlegging før alle politiske virkemidler er prøvd. De mener dette er krigsforberedelser, som vil ødelegge for den politiske prosessen i FN. Norge mener at Nato kan starte en slik planlegging uten at det kolliderer med prosessen i FN. Natos generalsekretær George Robertson har nå underlagt forslaget såkalt taushetsprosedyre. Forslaget om å støtte Tyrkia skal studeres igjen, og dersom ikke noen land setter seg imot innen mandag kveld, er det vedtatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer