Bondevik støtter krigsforberedelser

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier opptrappingen mot en krig i Irak er et «pinefullt dilemma». Samtidig gikk Norge i går inn for at Nato skal starte militær planlegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nato er bedt om å forsvare Tyrkia i en mulig krig i Irak. Frankrike, Tyskland og Belgia gikk mot.

- Alle skal vite at jeg arbeider samvittighetsfullt for å finne en fredelig løsning på Irak-krisen, sa statsminister Bondevik da han i går tok imot to representanter for Kirke-Norges mønstring mot krig.

Salmesang og bønn

Med fakler, salmesang og bønn demonstrerte flere hundre personer fra en lang rekke kirkesamfunn mot krigstrusselen. De ba Bondevik innstendig om å lytte til Kirkens fredsbudskap.

- Det å avveie for og mot krig er et pinefullt dilemma både for meg og andre statsledere, sa Bondevik.

Planlegger krig

Tidligere på dagen gikk Norge i Natos råd i Brussel inn for at forsvarsalliansen bør starte planleggingen av å støtte Tyrkia ved en mulig krig i Irak. Tyskland, Frankrike og Belgia vendte tommelen ned for forslaget, fordi de mener det er galt å begynne en militær planlegging før alle politiske virkemidler er prøvd. De mener dette er krigsforberedelser, som vil ødelegge for den politiske prosessen i FN. Norge mener at Nato kan starte en slik planlegging uten at det kolliderer med prosessen i FN. Natos generalsekretær George Robertson har nå underlagt forslaget såkalt taushetsprosedyre. Forslaget om å støtte Tyrkia skal studeres igjen, og dersom ikke noen land setter seg imot innen mandag kveld, er det vedtatt.