Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik støtter Krohn Devold til NATO-jobb

Kjell Magne Bondevik og regjeringen jobber for å få Kristin Krohn Devold inn i NATO-toppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier til NTB at regjeringen gjør det den kan for å fremme Krohn Devolds muligheter. Han vil imidlertid ikke gå i detalj om hvordan dette arbeidet gjøres.

- Vi har de kontakter med andre land som vi finner tjenlige, og gjør det vi kan for å fremme hennes muligheter. Det er gledelig at hennes navn blir nevnt i forbindelse med denne viktige stillingen, sier Bondevik.

Stillingen som NATOs generalsekretær blir ikke utlyst som hvilken som helst annen jobb, og prosessen internt i allianses fora foregår bak lukkede dører og gjennom uformelle kontakter.

Lønnsomhet

Etter det NTB forstår vil regjeringen derfor ikke lansere Krohn Devolds kandidatur offisielt, men snarere bruke andre kanaler for å styrke hennes posisjon som Lord Robertsons etterfølger.

Krohn Devolds navn er med jevne mellomrom blitt trukket fram av seriøse utenlandske aviser og nyhetsbyråer som en sterk kandidat til NATOs toppjobb. Hun omtales i utlandet som en effektiv og visjonær minister, som med stort engasjement er i ferd med å omforme det norske forsvaret.

Skotten Lord Robertson fratrer ved årsskiftet, og valget av hans etterfølger vil bli en av hovedsakene på NATOs utenriksministermøte i Madrid i juni.

Forsvarsministeren har så langt avslått å kommentere de mange spekulasjonene, og hun har heller ikke sagt at hun er interessert i stillingen. Men når Bondevik nå bekrefter at regjeringen jobber for å få henne valgt, må hun nødvendigvis ha gitt sitt samtykke og være innstilt på å ta jobben dersom alle medlemslandene vil ha henne.

Utfordrer

Krohn Devolds fremste utfordrer er portugiseren Antonio Vitorino, tidligere visestatsminister og forsvarsminister, men nå medlem av EU-kommisjonen. Historien viser imidlertid at tunge kandidater først dukker opp under innspurten, så det er fortsatt mange usikkerhetsfaktorer.

Statsminister Bondevik får god anledning til å snakke Krohn Devolds sak når han i neste uke legger ut på en rundreise til London, Washington og Paris.

Men til NTB sier Bondevik at han ikke helt har bestemt seg om han vil gjøre NATO-jobben til et tema i disse samtalene, som egentlig skal dreie seg om gjenoppbyggingen i Irak, de noe anstrengte transatlantiske forbindelsene etter krigen og situasjonen i Midtøsten.

Spørsmålet om norsk deltakelse i en stabiliseringsstyrke i Irak vil definitivt bli tatt opp under samtalene med statsminister Tony Blair, president George W. Bush og statsminister Jean-Pierre Raffarin.

Vil ha svaret klart

Bondevik sier at regjeringen ennå ikke har behandlet denne saken ferdig, men at han regner med å ha svaret klart når han 15. mai setter seg på flyet til London. Regjeringen vil helst at denne styrken skal ha et mandat fra FN, og fastholder at den, uansett oppdragsgiver, ikke må bli sett på som utgått av okkupasjonsstyrken.

Norske soldater vil trolig bli satt til oppgaver som minerydding og drift av feltsykehus, ikke plassert i kamputsatte posisjoner.

En begrenset norsk kontingent vil operere under britisk kommando i den sektoren av Irak der Storbritannia har hovedansvaret for sikkerheten. Polen og USA skal ha kontrollen over øvrige sektorer, og det er mye fram og tilbake blant de allierte om dagen, når det gjelder hvilke land som skal bidra hvor.

(NTB)

HØY STJERNE:</B> Kristin Krohn Devold har vunnet tillit og respekt hos NATO-toppene. Nå vurderes hun for en av NATOs aller tyngste roller.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media