Bondevik-strid i regjeringen

Gunnar Stålsett er ønsket av både Senterpartiet og Venstre, og kan bli ny biskop i Oslo i stedet for favoritten Odd Bondevik, statsministerens fetter. For regjeringen, og særlig for KrF, tegner bispevalget til å bli en meget vanskelig sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bakgrunn av de kirkelige uttalelsene og tidligere praksis har regjeringen et godt grunnlag for å utnevne Stålsett. Det kirkelige votum er nemlig ikke mer entydig enn at regjeringen i realiteten vil måtte utvise et politisk skjønn.

Vil ikke bli forstått

KrF og kirkestatsråd Jon Lilletun hadde nok ønsket seg et litt klarere utgangspunkt. Selv om Odd Bondevik har flest førsteplasser i de kirkelige innstillingene, kan partiet ikke overse at også Stålsett har bred støtte og at det dermed må ta hensyn til sine regjeringspartnere. Regjeringen må kort sagt foreta en «samlet vurdering».

Svært godt plasserte regjeringskilder sier at Venstre og ikke minst Senterpartiet kommer til å legge vekt på Stålsetts brede internasjonale erfaring. Det sies såpass sterkt at det ganske enkelt ikke vil bli forstått i utlandet og i de internasjonale kirkemiljøer om en norsk regjering overser Gunnar Stålsett.
I tillegg vil det fra både Venstre og Senterpartiets regjeringsrepresentanter bli argumentert for folkekirketanken og «takhøyde».

Inhabil statsminister

I bakgrunnen lurer selvsagt homofilisaken. Stålsett har her et mer liberalt syn enn Bondevik. Avisa Dagen i Bergen går så langt som til å mene at Lilletun og KrF må trekke seg dersom regjeringsflertallet skulle gå inn for Stålsett.
De vestlandske misjonsvenner har allerede forstått at denne saken ikke er så enkel.

Etter det Dagbladet forstår, kommer flere av regjeringsrepresentantene i Venstre og Senterpartiet ikke uten videre til å gi seg, selv om KrF får indrepolitiske problemer. Tvert imot, fra deres ståsted taler både homofilisaken og KrFs dominans så langt for Stålsett.

I og med at Kjell Magne Bondevik har sagt seg inhabil fordi Odd Bondevik er hans fetter, er kulturminister Anne Enger Lahnstein stedfortredende statsminister i denne saken.