Bondevik stryker 8600 lærere

Halvparten av alle ungdomsskolelærere tilfredsstiller ikke Bondevik-regjeringens krav til utdannelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Bondevik-regjeringen er 54 prosent av alle ungdomsskolelærere for dårlig utdannet. Semerklæringen slår fast at lærere som underviser i teorifag på ungdomstrinnet, må ha minst ett års faglig fordypning i undervisningsfagene, melder Aftenposten. Tallene avisa opererer med baserer seg på et utvalg av nesten 2000 lærere på ungdomsskoler.

Beregningen viser at 8 600 lærere må sette seg på skolebenken igjen i løpet av den neste fireårsperioden, dersom Semerklæringen skal følges opp.

Skapte storm

Undervisningsminister Kristin Clemet (H) skapte storm da hun på sin første arbeidsdag hevdet at norske lærere var for dårlig utdannet. Clemet har de siste dagene beklage uttalelsene, men ønsket ikke å kommentere Aftenpostens kartlegging av norske læreres utdanningsnivå.

Lærerforbundets leder Anders Folkestad er på sin side enig i regjeringens målsetting. Men han ser problemer med å gjennomføre det.

- Dette krever en intensiv satsing fra Clemet. Det er ingen tvil om at det vil by på både praktiske og økonomiske problemer. Samtidig mangler vi lærere, sier leder Folkestad til Aftenposten.

- Urealistisk

Rolf Reikvam (SV), leder for kirke-, utdannelses- og forskningskomitéen, mener målsettingen er fullstendig håpløs med dagens skolestruktur.

- Altfor mange skoler er så små at dette ikke lar seg gjøre. Det å skolere 8.000 lærere slik at de får tjue vekttall er både umulig og en feil prioritering. Det er ingen tvil om at vi må gjøre noe med utdannelsen til lærerne. Men det er fullstendig galt bare å se på de formelle kvalifikasjonene til den enkelte lærer, sier Reikvam til avisa.