Bondevik stuper

Velgerflukten ryster KrFs topptillitsvalgte. Kjell Magne Bondevik mener dårlige målinger kan være et resultat av regjeringsslitasje, men håper det skal snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik nektet i går ettermiddag å la seg intervjue. I stedet ga han sin pressetalsmann Gunnar Husan seks setninger å lese opp:

«Lave meningsmålinger kan være et resultat av regjeringsslitasje. Det opplever de fleste regjeringspartier fra tid til annen. Vi skal stå på, og har tro på at det kan snu. For øvrig er det ingen garanti for framgang å være i opposisjon. Ap og Sp sliter også på meningsmålingene, og er på et lavt nivå. De to som gjør det godt, SV og Frp, har aldri hatt regjeringsmakt, noe deres politikk bærer preg av.»

Kald skulder til Frp

Velgerflukten fra Kristelig Folkeparti ryster partiets topptillitsvalgte, som imidlertid er like uforsonlige overfor Carl I. Hagen: Det er helt utelukket å ta Fremskrittspartiet inn i regjeringsvarmen.

- Absolutt ikke. Frp opptrer ikke seriøst, svarer eksempelvis fylkesleder Oddvar Hodne i Vest-Agder på spørsmålet om det er mer aktuelt nå enn før valget å se Frp som del av en flertallsregjering.

Og han får følge av alle de 13 fylkeslederne Dagbladet fikk kontakt med i går. De er også samstemte i at KrF tross alt får mer igjen for å sitte i regjering enn i opposisjon, men at partiet hittil har hatt problemer med å få velgerne til å forstå det.

Fylkeslederne er også helt enige om at kommuneøkonomi og distriktspolitikk har vært problematisk for KrF.

Ikke smertegrense

- Nærmer regjeringssamarbeidet seg en smertegrense?

- Det finnes en smertegrense, men vi har ikke nådd den - ennå, sier Egil Skretting i Buskerud. Som i likhet med flere andre sier at høstens budsjettforhandlinger vil avklare mye.

- Spørsmålet er hva som er alternativet. Folk flest vil ikke få det bedre hvis samarbeidsregjeringen kaster kortene, sier Aust-Agders Tone Strat.

- I meningsmålinger kan også folk være ansvarsløse. Det er de ikke i valg, sier hun.

TAPER TERRENG: MMIs politiske barometer for juni viser at oppslutningen om Kjell Magne Bondeviks regjering stadig synker. KrF har tapt hver tredje velger siden stortingsvalget sist høst, og har ikke hatt lavere oppslutning siden juni 1997.