Bondevik tar avstand

Statsminister Kjell Magne Bondevik reagerer sterkt på dødsdommen mot kurderlederen Abdullah Öcalan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil bruke både diplomatiske og politiske kanaler for å fremme vårt syn overfor de tyrkiske myndighetene. Norge tar kraftig avstand fra dommen, sier Bondevik til NTB.

Følger prosessen

Han understreker at dommen kan ankes, og at alle appellmuligheter ikke er oppbrukt.

- Norge vil, sammen med de land vi finner det naturlig, nøye følge prosessen. Dommen kan både ankes inn for parlamentet og videre til en appelldomstol, sier statsminister Bondevik.

Han er ikke «direkte overrasket» over utfallet ut fra den strenge tiltalen kurderlederen møtte i tyrkisk rett. Overfor NTB gjør Bondevik det klart at Norge ikke vil endre innstilling overfor kurdere bosatt i Norge, slik den tyrkiske statsministeren Bülent Ecevit krever i et brev til Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk.

Holder seg til loven

I brevet krever den tyrkiske statsministeren at Norge må stenge kontorene til kurdiske opposisjonelle og overvåke kurdere i landet.

- Vi ser ikke noen grunn til å endre på vår holdning overfor kurdere eller kurdiske organisasjoner i Norge. De har å holde seg til norsk lov som alle andre. Så lenge de driver sin virksomhet som i dag, er det innenfor det rommet et demokratisk samfunn som Norge må ha, sier Bondevik til NTB.

Beklager

- Jeg beklager at PKK-lederen Abdullah Öcalan er idømt dødsstraff, sier utenriksminister Knut Vollebæk i en kommentar.

- Etter norsk syn er bruk av dødsstraff ikke forenlig med de grunnleggende verdier som Europarådet er tuftet på. Dette har vi gjentatte ganger gitt uttrykk for overfor tyrkiske myndigheter, sier utenriksministeren.
Vollebæk legger stor vekt på at Tyrkias president Suleyman Demirel på Europarådets toppmøte i 1997 sluttet seg til en enstemmig appell fra medlemslandene om å avvikle bruk av dødsstraff. I påvente av et slikt vedtak har Europarådets medlemmer samstemmig gått inn for å avstå fra å fullbyrde dødsdommer.

(NTB)