- Bondevik tar feil

Sveriges næringsminister Bjørn Rosengren er ikke i tvil om hvem som har skylden i bruddet. Norge tolket avtalen feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom nordmennenes tolkning er riktig hadde avtalen aldri vært underskrevet, sa Rosengren i kveld.

Han forsto ikke at at Norge og Sverige var grunnleggende uenige på dette punktet før etter det famøse styremøtet 8. desember. Det var på her styreformann Jan-Åke Kark benyttet sin dobbeltstemme for å få hovedkvarteret for mobilenheten til Stockholm.

- Brudd på avtalen, mente de norske styremedlemmene, som nektet å godta beslutningen. Dermed var brådet i gang.

Tidligere har det fra svensk hold blitt hevdet at aksjonæravtalen ikke var bindende for styret, og at svensk aksjelov skulle gå foran. og i den er det ikke noe krav om at styremedlemmer fra begge landene måtte være enige i lokaliseringsspørsmål. Nå hevder Rosengren at dette ikke en gang står i aksjonæravtalen, men bare i Bondeviks-regjeringens enge dokumenter. En slik avtale ville rett og slett skadet selskapet, uttalte han på en pressekonferanse i kveld.

Til Oslo med håp

Rosengren fortalte at han kom til Oslo onsdag med forslag om å bytte ut store deler av ledelsen i selskapet og gjøre forholdsvis store endringer i styret. Dessuten gikk han inn for at beslutning en om at hovedkontoret for mobiltelefoni skulle bli stående.

Men nordmennene mente at den beslutningen skulle overprøves, og dermed var det ikke mulig å bli enige, sa han. Torsdag la han fram forslag i den svenske regjeringen om at fusjonen skulle rives opp.

Rosengren beklaget at det ikke hadde lykkes å sluttføre fusjonen mellom to sterke teleselskaper. Men han var sikker på at de nok ville klare seg godt hver for seg.

- Telia er et selskap som går usedvanlig godt, sa han.

- NORGE TAR FEIL: - Den norske tolkningen ville vært skadelig for selskapet, sa svenskenes næringsminister Bjørn Rosengren i kveld.