Bondevik tar ikke gjenvalg

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier nei til fire nye år på Stortinget. Nå vil ha slippe nye krefter til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:)Dermed går det mot slutten for Kjell Magne Bondeviks 32 år lange karriere som stortingspolitiker.

Bondevik hadde frist til førstkommende tirsdag med å gi nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal KrF et svar, en frist han forsøkte å forskyve til over sommeren, ifølge Sunnmørsposten. Men Bondevik fikk kniven på stupen - og nå er altså svaret avgitt.

Vil være statsminister

Bondevik ønsker likevel å fortsette som statsminister. På spørsmål fra Dagsrevyen om han forsatt vil være statsministerkandidat for en borgerlig regjering etter valget neste år, svarte Bondevik at han forsatt har mye ugjort i oppgaven.

- Jeg står midt oppe i en utfordrende statsministeroppgave og vil gjerne fortsette med det, sa Bondevik.

Han tror ikke beslutningen om å slutte på Stortinget vil svekke regjeringa.

- En må ikke nødvendigvis sitte på Stortinget for å gjøre en god jobb som Statsminister, sa Bondevik.

Svekker regjeringa

Mens Bondevik fastholder at hans beslutning ikke vil svekke regjeringa, synes det å være enighet om det motsatte blant politiske kommentatorer.

Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, mener at Bondeviks beslutning helt klart svekker samarbeidsregjeringa.

- Selv om Bondevik fortsatt er offisiell statsministerkandidat foran valget, er han på mange måter blitt en slags «lame duck», sier Simonsen.

Hun sier at Bondevik ved å trekke seg som stortingsrepresentant, gir et signal om at han er lei av å jobbe som vanlig politiker. Han viser dessuten at han ikke har tilstrekkelig tro på regjeringsalternativet. Ved å la være å stille til Stortinget unngår han å bli sittende med «sjegget i postkassa» som vanlig stortingsrepresentant, hvis de tre partiene i samarbeidsregjeringa ikke skulle komme i posisjon.

- Bondevik tar ikke sjansen på bli sittende stortinget som vanlig representant. Dermed får velgerne inntrykk av at han ikke har tro på regjeringsalternativet, sier Simonsen.

Hun legger til at det vil være noe oppsiktvekkende nytt i norsk politikk å ha en statsminister som ikke sitter på Stortinget.

- Hvis Bjørg vil

Meldingen om Bondeviks tilbaketrekning kommer ikke som noen overraskelse. Det har snarere vært spekulert i når den ville komme.

Tiligere i år uttalte Bondevik at han var i tenkeboksen angående sin politiske framtid. Han sa også at kona Bjørg skulle ha et avgjørende ord med i laget.

I kveld bekreftet statsministeren at kona hadde hatt sterk innflytelse på valget.

- Jeg har snakka mye både med Bjørg og med resten av familien. Støtten fra dem har bestyrket meg i valget, sa Bondevik til Dagsrevyen.

I et åpenhjertig intervju med

Dagbladet

fortalte Bondevik for noen måneder siden at det til tider har vært tøft for Bjørg å være gift med en så framtredende politiker.

Framtidsutsikter

Bondevik vil ikke spekulere i hva ha skal gjøre etter hans politiske karriere er over. Han har tidligere sagt at han har fått enkelte henvendelser om andre jobber. Dette bekreftet han overfor Dagsrevyen i kveld.

Når Bondeviks karriere som politiker er over er usikkert.

- Jeg har mine tvil om at han forsatt vil være statsministerkanidat foran valget, sier Marie Simonsen. Hun sier at Bondevik i det siste har vært mer opptatt av fotball og millionær-bryllup, enn norsk politikk.

Hun tror han kan være frista av internasjonale jobbtilbud.

I et intervju TV2 Nyhetene for en tid tilbake, sa han at han kunne tenke seg å gjøre noe for de dårligst stilte.

- Jeg kan tenke meg å bruke resten av livet for å hjelpe fattige og forfulgte, sa Bondevik.

- Kanskje har han allerede blikket retta mot framtiden, sier Simonsen.

HÅND I HÅND: Det har ikke alltid vært like lett for kona, Bjørg, å være gift med en statsminister. Etter valget får de mer tid sammen. Bildet er tatt under Rimi-Hagens mye omtalte bryllup.