Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik tar selvkritikk

Men avviser at listerotet fikk konsekvenser for arbeidet i katastrofeområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Kjell Magne Bondevik tok mild selvkritikk i sin redegjørelse for regjeringens arbeid i katastrofeområdene i sørøst-Asia i Stortinget i dag. På pressekonferansen etterpå fortsatte han med det.

- Det hadde vært ønskelig med bedre kapasitet for å få folk tidlig ned til områdene, fortalte han, uten at han ville begi seg ut på spekulasjoner om han og regjeringen ville gjort noe annerledes om de hadde skjønt omfanget av katastrofen med en gang.

- Jeg vet ikke hvor tjenlig det er å gå inn på det nå, sier Bondevik.

Listerotet var ufarlig

I Stortinget fortalte Bondevik hvorfor de valgte å gå ut med listene over savnede personer 3. januar. Av erfaring, hevdet han, visste de da at den ufullstendige lista ville minke.

På Dagbladet.nos spørsmål om ikke den alt for store lista de jobbet med de første dagene påvirket arbeidet med å hjelpe dem som allerede var funnet i Thailand, svarte Bondevik:

- Problemet i Thailand var først og fremst at det var så mange sykehus vi måtte gå gjennom for å finne nordmenn.

Før Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen la til:

- De første dagene og de første timene hadde vi ikke noen entydig informasjon om det dreide seg om sakdde eller savnede. Det tallene vanskeliggjorde var behovet for ambulansefly. Det hadde ingen reell innflytelse på vår jobb med å innhente opplysninger om nordmennene i området.

Vil ikke spekulere

Justisminister Odd Einar Dørum var ydmyk overfor eventuelle feil som ble gjort. Overfor Dagbladet.no understreker han at det var hans ansvar at de ufullstendige listene over savnede ble offentliggjort.

Dørum forteller at de visste at listene ikke var fullstendige, men at de etter nøye drøftelser mellom ham og ledelsen i Nye Kripos valgte å gå offentlig ut med navnene.

- Vi så hva som skjedde da danskene og finnene offentliggjorde sine lister, og visste at tallene ville gå nedover, sier Dørum.

- Og så skjedde det som heldigvis skjedde.

Nemlig at lista over savnede ble mer enn halvert på noen timer. Dørum kan ikke røpe hva utenriksdepartementets vurderinger var, men om UDs opprinnelige liste hadde blitt offentliggjort tidligere ville også den lista bli korrekt. Fordi folk rundt omkring i Norge visste hvem som var i sikkerhet.

- Burde UDs liste vært offentliggjort tidligere?

- Det er ikke noe jeg vil spekulere i nå, sier Dørum til Dagbladet.no.

FIKK INGEN KONSEKVENSER FOR ARBEIDET: UDs og Nye Kripos\' lister over savnede nordmenn i katastrofeområdet var unøyaktige og alt for lange. Men det hadde ingen konsekvenser for arbeidet Norge utførte i for eksempel Thailand, hevder regjeringen.
EVALUERES TIL SOMMEREN: Justisminister Odd Einar Dørum, statsminister Kjell Magne Bondevik, og helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen håper at evalueringsrapporten etter katastrofen i sørøst-Asia blir klar før sommeren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media