Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik taus om Hafslund

Krf og Høyre er uenige om hva regjeringen skal mene om Hafslund. Bondevik vil ikke si sin mening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i Stortingets muntlige spørretime onsdag ble uenigheten mellom statsrådene Einar Steensnæs (KrF) og Ansgar Gabrielsen (H) klart demonstrert. Bakgrunnen for striden er Oslo kommunes planer om å selge sine aksjer i energiselskapet Hafslund. Et finsk selskap er aktuell kjøper.

Olje- og energiminister Einar Steensnæs gjentok sin oppfordring til Oslo kommune om ikke å selge. For ham er det viktig å sikre det nasjonale eierskapet til Hafslund. Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen ville ikke gi kommunen noe råd.

Ønsker nasjonalt eierskap

Bondevik sier at det som skjedde i spørretimen, ikke er problematisk for regjeringen.

- Vi anser et bredt nasjonalt eierskap i næringslivet som ønskelig, slik det framgår av eierskapsmeldingen. Det er gode grunner for dette i kraftproduksjonen, sier Bondevik. Han viser til at salget av Hafslund-aksjer er en sak for Oslo kommune.

Ap-leder Jens Stoltenberg mener imidlertid at statsministeren må gripe inn slik at regjeringen kan tale med én stemme i energipolitikken.

- Statsminister Kjell Magne Bondevik må ta grep og avklare om det er Einar Steensnæs eller Ansgar Gabrielsen som taler på vegne av regjeringen. Regjeringen svekkes når den gir to ulike råd i en så vanskelig sak som salget av Hafslund-aksjer, sa Stoltenberg.

Innrømmet uenighet

I spørretimen ble Einar Steensnæs kjørt hardt av representanter fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Han gjorde flere forsøk på å si at det ikke er uenighet i regjeringen, men på slutten av spørretimen kom han med en innrømmelse:

- Når to forskjellige partier, tre for øvrig, går inn i en regjering og skal enes om en politikk, innebærer det selvfølgelig også kompromisser. Det kan ikke være overraskende at det også avtegner seg ulike synspunkter om eierskapsspørsmål, sa han.

Ikke gi råd

Næringsminister Ansgar Gabrielsen ville ikke ta stilling til Hafslund-salget.

- Det er ikke mitt ansvar å gi råd til andre om hva de bør gjøre med sine egne penger. Man skal ikke se bort fra at salg kan være fornuftig, og man kan ikke se bort fra at det kan være ufornuftig, sa Gabrielsen.

Oslo bystyre behandlet onsdag kveld et forslag fra Ap og SV om å trekke tilbake den salgsfullmakten som byrådet har fått og fremme salget til ny behandling i bystyret. Det var ventet at forslaget ville falle og at kommunen dermed fortsetter salgsprosessen.

Orkla solgte onsdag sine Hafslund-aksjer, og kjøperen er etter alt å dømme finske Fortum. Det er dette selskapet som ønsker å overta kommunens aksjepost i Hafslund. Fortum eier 26,8 prosent av aksjene.

(NTB)

UENIGE:</B> Regjeringskameratene Einar Steensnæs og Ansgar Gabrielsen er ikke helt enige om hva de skal mene om Hafslund-salg. Jens Stoltenberg vil ha salget stanset.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media