KRIG: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier i et intervju med Dagbladet at han advarte både Tony Blair og George W. Bush mot å gå inn i Irak i 2003. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet 
KRIG: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier i et intervju med Dagbladet at han advarte både Tony Blair og George W. Bush mot å gå inn i Irak i 2003. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bondevik til Dagbladet:
- Jeg advarte Blair og Bush

Drama i kulissene ei uke før Irak-bombingen i 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei uke før Irak-krigen i 2003 startet var Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i flere samtaler med både tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair og tidligere president i USA George W. Bush.

I et intervju med Dagbladet forteller Bondevik hva som skjedde.

- Jeg hadde flere samtaler med Blair og Bush om at de ønsket en krig i Irak samme år. Jeg sa til Blair at jeg syntes han hadde dårlige argumenter for å gå i krig. Jeg sa også til han at det er et stort feilgrep av Storbritannia og USA, sier Bondevik.

Ingen grunn å gå til krig

I Chilcot-rapporten som ble publisert i går kom det blant annet fram at tidligere statsminister Tony Blair endret etterretningsrapporter for å legitimere krig.

I den omfattende rapporten, som består av 12 bind og angivelig 2-2,5 millioner ord, blir Blairs beslutninger før og under Irak-krigen slaktet.

Tidligere statsminister Bondevik forteller at han hadde flere telefonsamtaler med Blair bare en uke før Storbritannia og USA gikk inn i Irak 20. mars 2003.

- Jeg snakket med George Bush på telefon en uke før krigen startet og advarte mot en eventuell krig. Han sa til meg at verden måtte bli kvitt Saddam Hussein, men da sa jeg: ja, det kan det være god grunn til, men det er ingen folkerettslig begrunnelse å gå til krig, sier den tidligere KrF-politikeren.

Bakgrunnen for krigen i Irak var at amerikanske og britiske myndigheter mente Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Dette var en påstand som viste seg å ikke stemme i ettertid og noe som også ble kritisert i Chilcot-rapporten. Krigen ble erklært slutt 31. august 2010 av Barack Obama.

Ante ugler i mosen

I USA hadde Bush mer støtte i folket ved en Irak-krig, noe som Blair imidlertid ikke hadde i Storbritannia. Kjell Magne Bondevik forteller til Dagbladet at han ante ugler i mosen under hans samtaler med Blair og Bush.

- Min oppfatning av Blairs beslutning var at dette var noe han hadde planlagt. Våpeninspektørene i Storbritannia ba om mer tid før de kunne bekrefte om det var masseødeleggelsesvåpen i landet, men for Bush og Blair var det ikke tid, sier Bondevik.

Han forteller videre at det ikke var noen tvil at Norge ikke skulle delta i krigen.

KRIGFØRING: Dette bildet ble tatt i Det hvite hus i Washington to måneder etter at USA og Storbritannia gikk inn i Irak i 2003. Bondevik sa den gangen at de drøftet aktuelle saker at samtalene var konstruktive. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KRIGFØRING: Dette bildet ble tatt i Det hvite hus i Washington to måneder etter at USA og Storbritannia gikk inn i Irak i 2003. Bondevik sa den gangen at de drøftet aktuelle saker at samtalene var konstruktive. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde to argumenter for at Norge ikke skulle delta. For det første var det fordi krigen ikke hadde mandat i FNs sikkerhetsråd og for det andre var det ingen folkerettslig begrunnelse å gå til krig. Bruk av militær makt må alltid være aller, aller siste utvei og det var det ikke den gangen, sier Bondevik.

- Stort feilgrep

Under Irak-krigen døde 179 britiske soldater, 4 217 amerikanske soldater og mellom 160 400 til 179 312 irakere.

På pressekonferansen i går sa en sterkt berørt Tony Blair at han beklaget handlingene, men at han ikke angret.

- Irak-krigen var min mest smertefulle beslutning. Jeg beklager, men Irak hadde ikke kjangs under Saddam Hussein, sa han ifølge BBC.

Tidligere statsminister Bondevik sier han har sett på deler av Chilcot-rapporten og sier at rapporten bekrefter hans oppfatning av situasjonen for 13 år siden.

- I ettertiden har jeg blitt mer overbevist om at jeg hadde riktig oppfatning av situasjonen. Jeg er veldig glad for at Norge under min ledelse valgte å ikke delta i krigen, sier Kjell Magne Bondevik.

I årene som fulgte forteller Bondevik at han har besøkt flere land Midtøsten. Han opplever en stor aggresjon til Vesten etter feilgrepet i Irak.

- Når jeg forteller folk at Norge ikke deltok får jeg positiv takknemlighet tilbake. Krigen var et stort feilgrep, sier han.