Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik tråkker i salaten

STRASBOURG (Dagbladet): Regjeringen Bondevik har høyst sannsynlig tråkket kraftig i salaten når de har utnevnt dommer Hanna Sophie Greve både til leder av verdikommisjonen, og menneskerettighetsdommer i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsdomstolens uavhengighet forutsetter at dommerne ikke har politiske verv. Omorganiseringen av domstolen gjør dessuten dommerjobben til en heltidsjobb. Generalsekretær Daniel Tarschys i Europarådet sier dette om sammenblandingen av Greves to posisjoner.

- Nei, jeg vil ikke si sammenblandingen er direkte uoverveid av den norske regjeringen. Jeg melder pass på det spørsmålet, sier han.
- I virkeligheten er et dommerembete i Strasbourg mye mer enn en heltidsjobb.

Sentrale kilder ved domstolen sier at det er utenkelig at en så høyt politisk profilert posisjon som det Greve skal ha i verdikommisjonen, kan være forenlig med dommerjobben.

- Alle dommerne er klar over at de må avvikle sine hjemlige politiske engasjementer før de begynner her, sier Tarschys.
I et hemmelig notat Dagbladet har fått tak i går det fram at Hanne Sophie Greve fikk dommerjobben i Strasbourg fordi hun var eneste kvinne blant de norske kandidatene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!