<strong> PST VARSLET:</strong>  Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik tok kontakt fra Midtøsten i dag og varslet sin kommunikasjonsrådgiver om truslene PST har orientert han om. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
PST VARSLET: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik tok kontakt fra Midtøsten i dag og varslet sin kommunikasjonsrådgiver om truslene PST har orientert han om. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Bondevik truet på livet av mulla Krekar

Er på reise i Midtøsten. Orienterte kollega i Oslo i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik  er blitt truet på livet av mulla Krakar i løpet av de siste.

Truslene er så alvorlige at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har varslet Bondevik, melder VG Nett.

Kommunikasjonsrådgiver Nikolai Hegertun ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, der Bondevik er leder, bekrefter overfor Dagbladet at han ble varslet i dag av Bondevik selv om beskjeden fra PST.

Privat reise - Bondevik er på privat reise i Israel og de palestinske område sammen med en gruppe. Han har ferie og kommer ikke tilbake på jobb før påske. Reisen har ikke noe med Oslosenteret å gjøre, sier Hegertun til Dagbladet.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren ved Oslosenteret fortalte Bondevik i dag kort om henvendelsen fra PST.

Han var statsminister i 2003, da daværende kommunalminister Erna Solberg kom med det første vedtaket om å utvise Krekar fra Norge.

Pågrepet Mulla Krekar er siktet for nye trusler som kan være egnet til å skape alvorlig frykt i befolkningen.

Det var innholdet i disse påståtte truslene som var den mest presserende årsaken til dagens pågripelse, får Dagbladet opplyst.

«Hvis jeg blir fengslet» Noen av uttalelsene som nå etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom så seint som på lørdag, på direkteoverføring til Krekars tilhengere på nettjenesten PalTalk. Noe av materialet ble viderepublisert på andre nettsteder.

Etter det Dagbladet erfarer skal han ha beskrevet det PST oppfatter som oppbygging av terrorceller. Han uttrykker også ønsker om dødelige angrep hvis han blir fengslet, ifølge etterforskningen.

Han kommenterer angivelig også hva slags islamister som bør delta i aksjonene, og metoder for hvordan nordmenn kan drepes og kidnappes, ifølge Dagbladets opplysninger.

Politifolk eller sikkerhetsagenter som har sørget for at han ble siktet ser ut til å utheves som mål, men i morgen er det ventet at PST også vil legge fram det de mener er Krekars trusler om drap på nordmenn generelt.

Overfor tilhengerne sine hevder han også i videoverføringen at han vil bli torturert i norske fengsler, ifølge én oversettelse.

Somalia Ifølge VG Nett skal Krekar ha truet at den tidligere statsministeren med at han skal «bli drept i Somalia».

Bondevik har vært FNs spesialutsending til Afrikas Horn, med Somalia som et av landene.

- Bondevik har ikke lenger denne FN-rollen. Oslosenteret er med i et samarbeidsprosjekt i Somalia, og han var sist i landet i februar i år. Men jeg er ikke blitt fortalt om Somalia var nevnt i truslene. Bondevik varslet meg bare knapt om at PST hadde varslet han om trusler fra Krekar. Jeg mener det var nå i helgen at Bondevik dro til Israel og de palestinske områdene, sier kommunikasjonsrådgiver Nikolai Hegertun til Dagbladet.

Han er heller ikke blitt orientert om politiet har satt i verk spesielle sikkerhetstiltak overfor Kjell Magne Bondevik og familien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer