Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik usikker på Aure

Det er stor usikkerhet i regjeringen om Aud-Inger Aure vil kunne komme tilbake som justisminister. Statsminister Kjell Magne Bondevik avventer vurdering fra Aures lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aures andre sykemeldingsperiode går ut onsdag. Statsminister Kjell Magne Bondevik sier til Dagbladet at det nå er helt opp til legens vurdering å avgjøre hvorvidt Aud-Inger Aure vil kunne komme tilbake i den krevende jobben som justisminister. Bondevik gir klart uttrykk for at det er han ikke sikker på.

- Da du i fjor høst fikk din andre forlengelse av sykemeldingen, ble det samtidig gitt klar beskjed fra Statsministerens kontor om at du ville komme tilbake innen en gitt dato. Vil ikke den samme typen avklaring være nødvendig, dersom Aure ikke kan friskmeldes neste uke?

- Det som skjedde i mitt tilfelle er ikke noe nødvendig mønster. I min situasjon var det overveiende sannsynlig at jeg ville komme tilbake. For Aures del avhenger det nå av hennes egen og legens vurdering av situasjonen, sier Bondevik.

Ledelsen i Justisdepartementet har jevn kontakt med Aure.

I departementet spekuleres det på om Aure blir en av de statsrådene som blir skiftet ut i forbindelse med lederskiftet på Senterpartiets landsmøte 12.- 14. mars. Dersom Aure ikke friskmeldes onsdag, blir det vurdert som den mest sannsynlige utgangen av hennes sykdom. Det vurderes som mindre sannsynlig at Aure kan komme tilbake for en kortere periode, fram til Bondevik har lagt sin nye regjeringskabal.

Bondevik møtte Aure seinest for en uke siden. Lørdag 6. februar dro han sammen med stabssjef ved Statsministerens kontor, Kari Husøy, og fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Rolf Myhre, hjem til Aud-Inger Aure på besøk. Etter besøket kommenterte Bondevik overfor Kristiansund-avisa Tidens Krav at Aure så mye friskere ut enn da han så henne sist på Rikshospitalet i Oslo.

Men etter det Dagbladet forstår, var framgangen ikke så markant at den fjernet tvilen om Aud-Inger Aure vil kunne komme tilbake.

Forbigående

Aud-Inger Aures lege ved Rikshospitalets nevrologiske avdeling, professor Rolf Nyberg-Hansen, betegner Aures sykdomstilfelle som en mindre forstyrrelse av blodforsyningen til hjernen. Dette er etter all sannsynlighet en tilstand medisinere betegner som transitorisk ischemisk attakk (TIA). Dette beskrives som en sirkulasjonssvikt, hvor blodet må finne nye veier på grunn av trange eller endrede blodårer. Som regel medfører et slikt attakk en forbigående lammelse eller taleforstyrrelse.

Nye anfall

Det er relativt stor sjanse for gjentakelse av denne typen attakk, men dette kan forebygges enten ved operasjon eller ved bruk av medisin. Aud-Inger Aure har diabetes, noe som klart øker sjansene for nye anfall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media