Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik vil drøfte kriminalitet med innvandrere

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ta opp kriminaliteten blant innvandrere direkte med innvandrerungdom og innvandrerforeldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter sin tale til Kristelig Folkepartis lokallederkonferanse i Drammen lørdag, sa Bondevik at han vil møte innvandrere for å drøfte deres situasjon, og ta opp voldsproblematikken med dem.

Bakgrunnen for dette er blant annet opplysninger fra oslopolitiet som viser at innvandrere er overrepresentert blant lovbrytere i hovedstaden.

I sin tale viet statsministeren det han kalte «et tryggere Norge» stor oppmerksomhet. Han slo fast at politiet skal styrkes.

- Budskapet må være klart. Samfunnet må markere at lovovertredelser ikke tolereres, sa Bondevik.

Han etterlyste kortere tid mellom lovbrudd og domsfellelse.

- Det er ødeleggende for tilliten til vårt rettssystem når voldsforbrytere får gå lenge i frihet før deres sak kommer opp for en domstol. Pådømmelse må skje hurtigere. Regjeringen jobber aktivt for å få bedre flyt i straffesakskjeden, sa Bondevik, og varslet at det i mars vil bli arrangert en større konferanse med involverte parter om hvordan systemet kan forbedres.

Han gjentok kritikken av Fremskrittspartiet og Høyres liberale alkoholpolitikk som han mente var med på å øke volden.

- I politikken er det gjerne de som roper høyest mot vold som er snar til å åpne kranene, sa han.

Bondevik kom også inn på internasjonal kriminalitet. Han sa at regjeringen i løpet av året vil legge fram en egen stortingsmelding om bekjempelse av internasjonal kriminalitet, der den blant annet vil drøfte Norges forhold til internasjonalt politisamarbeid, inkludert Europol.

Europapolitikken

Bondevik viet en stor del av sin tale til EU-spørsmål. Han varslet en aktiv europapolitikk på folkeavstemningens grunn.

Statsministeren mente at de fleste EU/EØS-direktiver var uproblematiske, men innrømmet at noen var vanskelige.

- Patent på bioteknologiske oppfinnelser, tilsetningsstoffer i mat og barnemat, merking og godkjenning av genmodifiserte produkter, er eksempler på det. Noen av disse direktivene inneholder bestemmelser som regjeringen anser ikke er akseptable for Norge. I første omgang legger vi opp til at norsk lovgivning på disse feltene ikke skal endres, sa han.

Han mente også at debatten om innføring av euro var blitt dramatisert i Norge.

- Vår holdning er at Norge er tjent med å videreføre dagens pengepolitikk, en fleksibel fastkurspolitikk. Hadde vi hatt streng fastkurspolitikk, hadde renten i høst vært enda høyere, sa statsministeren.

Lyst bilde

Bondevik tegnet ellers et lyst bilde av norsk økonomi. Han trodde at det etter hvert ville dannes et grunnlag for en reduksjon av rentenivået utover i 1999.

Han gjorde det også klart at det ikke er rom for nye høye lønnstillegg, slik som i fjor.

- Vi kan ikke fortsette slik dersom norsk næringsliv skal klare konkurransen med utlandet, og bevare og skape nye arbeidsplasser.

- Derfor er det avgjørende viktig at vårens inntektsoppgjør blir svært moderat, konkluderte statsministeren.

Bildetekst:

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk applaus etter sin tale under Kristelig Folkepartis lokallederkonferanse i Drammen lørdag. Til venstre på bildet står lokallagslederen for KrF på Kongsvinger, Harald Dalsberget, mens KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs står til venstre for Bondevik. Til høyre på bildet står kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun. (Foto: Knut Falch, SCANPIX) (breddebilde)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling