Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik vil ha Bush til Oslo

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil bekjempe terrorisme ved å bygge bro over religiøse og politiske skillelinjer. Han inviterer til konferanse i Oslo på høyeste nivå neste høst og håper president George W. Bush vil komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planene om konferansen er ennå i en tidlig fase, men ble presentert av Bondevik og fredsprisvinner Elie Wiesel i Washington tirsdag. Den skal holdes etter mønster av den internasjonale hat-konferansen som ble holdt i Oslo i 1990, der blant andre presidentene Francois Mitterrand og Vaclav Havel deltok sammen med en nylig løslatt Nelson Mandela.

Under et møte i den nasjonale presseklubben i går redegjorde Bondevik nærmere for hensikten med konferansen.

- Målet er å finne ut hvordan vi, på tvers av kulturelle, politiske og religiøse forskjeller, kan nå en felles forståelse av grunnleggende verdier, sa Bondevik. Onsdag vil han presentere konferansen for president Bush sammen med en invitasjon om å delta.

Handlingens mann


Bush er nok mer en handlingens mann enn deltaker på store og ordrike konferanser som bare ender opp i velmenende resolusjoner, men presentert overfor et opplegg som skal være en fortsettelse av kampen mot terrorisme, vil nok presidenten i det minste viste høflig interesse.

- Jeg husker godt konferansen om Hatets anatomi. Mandela var nettopp kommet ut av fengsel, og i Oslo snakket han med representanter for apartheidregimet. Det var viktig for utviklingen i Sør-Afrika. Jeg håper vi skal få til en lignende konferanse i november neste år, sa Bondevik.

Under innlegget og de påfølgende spørsmålene fra amerikansk og utenlandsk presse framførte Bondevik kjente synspunkter på den eksplosive situasjonen i Midtøsten og den langsiktige kampen mot terrorisme. Både Israel og PLO ble bedt om å besinne seg.

Statsministeren uttrykte et sterkt håp om at det ikke skal bli nødvendig å utvide de amerikanske militæraksjonene til andre land i regionen for å utrydde Osama bin Ladens terrornettverk. Men han avviste ikke muligheten.

- Hva gjør vi, hvis vi finner ut at bin Laden har søkt tilflukt i et annet land med et regime som ikke samarbeider, spurte statsministeren, uten selv å gi noe svar.

Militære domstoler


I går kveld skulle Bondevik drøfte omstendighetene rundt de militære spesialdomstolene under en privat middag med justisminister John Ashcroft. Det virker derfor lite sannsynlig at denne saken, som har reist en del debatt i Norge, blir tatt opp under det halvtimelange møtet med Bush.

- Slike domstoler må operere i henhold til de internasjonale avtaler USA har underskrevet og i respekt for menneskerettighetene. De bør kun ta seg av de ekstraordinære sakene, der militære toppledere er pågrepet og skal stilles for retten, sa statsministeren.

Han understreket at Norge ikke utleverer personer til land, der de risikerer dødsstraff, i dette tilfellet USA. Men han fant det også ytterst lite sannsynlig at slike terrorledere vil bli pågrepet i Norge.

Onsdag skal Bondevik åpne et seminar om norsk teknologi på energi- og IT-fronten, samt besøke en barneskole i et av de svarte og mindre velstående strøkene i Washingtons utkant. Her skal han sammen med Olympic Aid-pådriver Johann Olav Koss spille fotball med elvene og dele ut en sjekk på 25.000 dollar som skal brukes til å avverge kriminalitet gjennom sportslige aktiviteter.

(NTB)

TIL OSLO? George W. Bush vil uansett få en invitasjon fra Bondevik.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart