KRITISK:: Kjell Magne Bondevik, leder av Oslo fredssenter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KRITISK:: Kjell Magne Bondevik, leder av Oslo fredssenter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Bondevik vil ha politikere ut av Nobelkomiteen

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener at Nobelkomiteen bør bestå av mer enn bare ekspolitikere. Han vil ha inn forskere, akademikere og folk fra frivillige organisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i et debattinnlegg i Vårt Land at Bondevik skriver at han ønsker en bedre miks av medlemmer i komiteen som velger vinneren av fredsprisen.

- Jeg mener Stortinget er for låst når de skal velge medlemmer til komiteen. De har liten frihet og må slavisk følge det styrkeforholdet som er mellom partiene på Stortinget, sier Bondevik.

Den tidligere KrF-lederen ser for seg en komité bestående av en blanding av tidligere politikere, folk fra forskningsmiljøet og akademia og frivillige organisasjoner. Han mener også at Nobelkomiteens medlemmer skal være norske, og er dermed uenig med Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen, som i forrige uke sa til Dagens Næringsliv at komiteen burde kunne ha internasjonale medlemmer.

I henhold til Alfred Nobels testamente skal Nobelkomiteen velges av Stortinget. Stortinget har selv vedtatt reglene som sier at komiteens sammensetning skal reflektere styrkeforholdet mellom partiene.

Fredag offentliggjør Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland hvem som får årets fredspris.

(NTB)