Bondevik vil holde på makta

I går møtte statsminister Kjell Magne Bondevik sin nye utfordrer til regjeringsmakten, Jens Stoltenberg. Fram til 9. mars vil Bondevik telle på knappene: Skal han svelge gass-kamelen eller overlate makten til Stoltenberg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Bondevik i går kom hjem fra Afrika til en gryende regjeringskrise, ville han ikke svare på hva han gjør. Han har ennå ikke bestemt seg.

- Dette skal vi vurdere fram til komitéinnstillingen 29. februar og debatten i Stortinget i mars, sa Bondevik.

De vurderingene vil ikke bare handle om gasskraftverk, men om partistrategi. Fra sentralt hold i alle tre regjeringspartier får Dagbladet denne konklusjonen:

Kan svelge nederlag

Verdien av å sitte i regjering og ha hele regjeringsapparatet å spille på, er så stor at selv nederlag i gasskraftsaken kan svelges.

Men fram til sannhetens time 9. mars skal det føres en intens propagandakrig der følgende budskap skal hamres inn: Arbeiderpartiet driver råkjør mot miljøet.

Etter det Dagbladet erfarer har regjeringsrepresentanter tett dialog med Bellona. Da Thorbjørn Jagland satte gasskraftverkene på et sidespor før valgkampen i 1997, var det ikke minst etter råd fra Frederic Hauge.

Nå deltar Hauge i krigen mot forurensende gasskraftverk sammen med sentrumsregjeringen.

- Ille for miljøet

Høyre og Arbeiderpartiet ble i går enige om hvordan de skal instruere regjeringen i gasskraftsaken. De vil nå pålegge regjeringen å oppheve kravene til rensing av CO{-2}-utslipp fra gasskraftverk.

- Dette er en skuffende snuoperasjon fra Ap's side. Stoltenberg var glad da SFT kom med strengere krav til utslipp. Nå vil han oppheve de samme utslippskravene. Dette er ille for miljøet. Det går i gal retning, sier Bondevik.

Men han sier han ikke har gitt opp et kompromiss med Ap.

- Vi er åpne for samtaler med Ap på alle nivåer. Det skal ikke stå på oss, sier Bondevik.

- Gasskraftsaken er vel en god sak å gå på?

- Vi er ikke ute etter noen sak å gå på. Vi vil gjerne regjere videre, men ikke for enhver pris. Vi må vurdere om vi kan ta ansvar for å sette ut i livet de vedtak som blir fattet, sier Bondevik.