Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik vil «holde trykket» på Sharon

Kjell Magne Bondevik håper Ariel Sharon har med seg en god nyhet om den uhyre vanskelige fredsprosessen i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men sannsynlig er det ikke. Blant norske diplomater er håpet lite. En Likud-statsminister har aldri kommet med nye utspill til andre enn USA. Og fra norsk side er det ingen planer om nye politiske utspill, etter hva Dagbladet forstår. Statsminister Bondevik og utenriksminister Jan Petersen vil «holde trykket» på Sharon for å få ham til å komme med innrømmelser overfor palestinerne og ellers holde seg til det såkalte veikartet.

Internasjonalt er Sharon i stor grad isolert. Politiske analytikere mener besøkene i Storbritannia og Norge er tegn på at han nå kommer ut av isolasjonen etter å ha møtt palestinernes statsminister Mahmoud Abbas.

På norske myndigheter kom Sharons besøk nokså overraskende, etter hva Dagbladet forstår.

Bondevik ringte Sharon og Mahmoud Abbas 2. mai i forbindelse med at Abbas var innsatt som statsminister, og innbød dem til Norge. Onsdag 25. juni fikk Bondeviks kontor beskjed fra Sharon om at han ville komme.

Dette var tydeligvis politisk vanskelig for Bondevik, for Sharon har ikke vært «stuerein» i Europa for andre enn Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Bondevik kunngjorde ikke Sharons besøk før seks dager etterpå, tirsdag 1. juni. Da kunne Bondevik si at når Abbas og Sharon møttes samme dag i Jerusalem, kunne han ikke se noen grunn til at Norges statsminister ikke kunne møte Sharon. Først dagen før visste man i staben i UD, utenom noen få utvalgte, om Sharons kommende besøk.