Bondevik vil ikke velge side

Oslo (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) roser Arbeiderpartiet for budsjettforliket, mens han anklager Frp for å vingle. Men hvem regjeringen skal samarbeide med ved neste korsvei, vil han ikke si noe om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik brukte deler av sitt innlegg under finansdebatten i Stortinget onsdag til å dele ut språklige blomster til Ap for samarbeidet om statsbudsjettet.

- Jeg vil gi honnør til våre samarbeidspartnere for et konstruktivt og godt samarbeid. Dette sikret den verdighet og ryddighet en slik politisk prosess bør ha, sa Stoltenberg.

Samtidig karakteriserte han Frps opptreden i budsjettforhandlingene som forunderlig.

- Det er vinglete i det ene øyeblikk å si at man ikke har ansvar for regjeringen, og skjeller den ut, for så i neste øyeblikk å ville ha en toårig avtale som skulle avskjære regjeringen fra å gjennomføre viktige deler av Sem-erklæringen ved å forhindre oss i samarbeid med andre enn Frp, sa Bondevik.

- Rollebytte

Ap-leder Jens Stoltenberg fulgte opp med å gi Bondevik ros tilbake, mens Frp-formann Carl I. Hagen forsøkte å sette det hele i perspektiv.

- Det var da voldsomt til ros. Denne debatten ligner den vi hadde i fjor. Forskjellen er at den gang fikk Hagen ros, mens Stoltenberg fikk refs. I år er rollene byttet om, sa Hagen.

Både Stoltenberg, Hagen og SV-leder Kristin Halvorsen ville ha svar på om budsjettforliket er å regne som et linjeskifte fra regjeringens side.

- Til nå har det vært slik at regjeringen først har gått til Frp, fordi de har regnet Frp til sitt parlamentariske grunnlag. Hva skjer neste år? Er ikke lenger Frp førsteelskeren, spurte Halvorsen.

Bondevik parerte med å si at regjeringen først og fremst konsentrerer seg om å gjennomføre budsjettet for neste år. Han ville ikke si noe om hvor regjeringen vil henvende seg i neste budsjettoppgjør.

- Vi er mest opptatt av å få igjennom vår egen politikk. Vi har hele tiden lagt vekt på at vi er en mindretallsregjering. Denne regjeringen får gradvis gjennom mer og mer av Sem-erklæringen, og det er det viktigste, sa Bondevik.

Fraskriver seg ansvar

Hagen brukte sitt innlegg til å fraskrive Frp noe videre ansvar for regjeringen.

- Bondevik har alltid sagt at hans regjering ikke har noe parlamentarisk flertallsgrunnlag. På dette området er vi helt på linje. Vi føler ingen forpliktelser for denne regjeringen, sa Hagen.

Hagens nestkommanderende, Siv Jensen, passet samtidig på å rekke en advarende pekefinger mot Høyre, som hun mener fyrer opp under et stadig tettere samarbeid mellom Ap og KrF.

- Høyre sitter og ser på at grunnlaget for denne regjeringen smuldrer bort. Det burde gi rom for ettertanke, men isteden bruker partiet all sin energi på å æreskjelle det partiet som antakeligvis står dem nærmest, sa Jensen.

(NTB)