Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper

Kjell Magne Bondevik ber Kristin Halvorsen bruke makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik har endret standpunkt, og ber finansminister Kristin Halvorsen trekke oljefondet ut av selskaper som samarbeider med juntaen i Burma.

- Regjeringen bør lovfeste økonomiske sanksjoner mot Burma, sier Kjell Magne Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Men den tidligere statsministeren går lenger. Han ønsker også at Regjeringen skal bruke Statens Pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, som et politisk virkemiddel overfor militærjuntaen.

- Selv om oljefondet ikke investerer direkte i burmesiske selskaper, er fondet inne i en rekke selskaper som har forretningssamarbeid med Burma.

Det gjelder blant andre koreanske Daewoo og franske Total.

- Dette handler om å gi riktige signaler overfor et særdeles brutalt diktatur. Finansministeren bør be Etikkrådet legge fram forslag om hvordan fondet kan trekke seg ut av selskaper som er inne i Burma, sier Bondevik.

Børge Brende, som sitter på Stortinget for Høyre og er tidligere statsråd i Bondevik-regjering, mener at utspillet om å bruke Oljefondet mot Burma-selskaper må vurderes seriøst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.