Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper

Kjell Magne Bondevik ber Kristin Halvorsen bruke makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik har endret standpunkt, og ber finansminister Kristin Halvorsen trekke oljefondet ut av selskaper som samarbeider med juntaen i Burma.

- Regjeringen bør lovfeste økonomiske sanksjoner mot Burma, sier Kjell Magne Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Men den tidligere statsministeren går lenger. Han ønsker også at Regjeringen skal bruke Statens Pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, som et politisk virkemiddel overfor militærjuntaen.

- Selv om oljefondet ikke investerer direkte i burmesiske selskaper, er fondet inne i en rekke selskaper som har forretningssamarbeid med Burma.

Det gjelder blant andre koreanske Daewoo og franske Total.

- Dette handler om å gi riktige signaler overfor et særdeles brutalt diktatur. Finansministeren bør be Etikkrådet legge fram forslag om hvordan fondet kan trekke seg ut av selskaper som er inne i Burma, sier Bondevik.

Børge Brende, som sitter på Stortinget for Høyre og er tidligere statsråd i Bondevik-regjering, mener at utspillet om å bruke Oljefondet mot Burma-selskaper må vurderes seriøst.

- Etter min mening har ikke Finansdepartementet engang utnyttet dagens regler godt nok. Ett eksempel er koreanske Daewoo, som sannsynligvis eksporterer våpen til juntaen, sier Brende til Stavanger Aftenblad.

(NTB)

VIL SKJERPE DEMOKRATIKAMPEN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik vil at Norge skjerper sine sanksjoner mot Burma.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!