Bondevik ville gå i 2002

Melkekrangel holdt på å felle regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 16. mai 2002 var det møte på Statsministerens kontor. Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik var tilstede sammen med leder for Venstre, Lars Sponheim, og Krf-leder Valgerd Svarstad Haugland. Jan Tore Sanner deltok for Høyre i tillegg til de parlamentariske lederne Jon Lilletun (KrF) og Trine Skei Grande (V). Finansminister Per-Kristian Foss deltok på telefon fra utlandet. Temaet for møtet var rett og slett: Regjeringskrise. Det skriver Memo denne uken.

- Det var nære på, ja, og selvfølgelig de mest dramatiske jordbruksforhandlingene i løpet av min tid som statsråd, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Memo. Sponheim var landbruksminister i Bondevik-regjeringen.

Han er sikker på at statsministeren ville gått av dersom Bondelaget ikke hadde gått regjeringen i møte.

- Jeg tror bestemt at Bondevik var innstilt på å gå av.

De parlamentariske lederne forberedte seg på å offentliggjøre Bondevik-regjeringens avgang på grunn av uenighet om distriktspolitikken, ifølge en artikkel i denne ukens Memo.


Melkekrangel

Jordbruksforhandlingene låste seg på grunn av melkekrangel: Regjeringen ville ha økt konkurranse og melkebørs, mens Bondelaget nektet plent.

Høyre ville tvinge bøndene, mens KrF var redd for å få bøndene på nakken. Partiet hadde rett og slett ikke råd til å få bøndene mot seg, skriver Memo. Bondelaget droppet til slutt motstanden mot melkebørs da de skjønte at det kunne føre til Bondeviks avgang. Dermed var den mulige regjeringskrisen avblåst.

BEKREFTER: Daværende landbruksminister, Lars Sponheim, bekrefter at Bondevik ville gå. Foto: Scanpix
BEKREFTER: Daværende landbruksminister, Lars Sponheim, bekrefter at Bondevik ville gå. Foto: Scanpix Vis mer

Ingen av nøkkelpersonene har vært villige til å uttale seg om dramatikken som utspilte seg. Bortsett fra Lars Sponheim.

Bondevik selv vil ikke kommentere saken til Memo, men sier at saken vil bli et tema i selvbiografien han skriver.

VILLE TREKKE SEG: Kjell Magne Bondevik ville trekke seg som statsminister i 2002.