Bondevik vurderer å trekke seg

Det pågår intense forhandlinger hjemme hos statsminister Kjell Magne Bondevik om han skal fortsette i politikken eller ikke. Kona Bjørg har et avgjørende ord med i laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik bekrefter at han har fått enkelte henvendelser om andre jobber, skriver VG..

- Vi har noen runder hjemme, og de blir nok mer intense fremover, sier han.

Tidligere tvil

KrF-politikeren bekrefter at han har vurdert muligheten for ikke å stille til valg i forbindelse med flere renominasjoner til Stortinget. Særlig foran valgene i 1997 og 2001 var han alvorlig i tvil om han skulle stille på nytt.

Det betyr veldig mye for ham hva kona Bjørg mener om saken.

I dag har samarbeidsregjeringen med Høyre, KrF og Venstre sittet i 884 dager. Det er to dager mer enn den første Bondevik-regjeringen.

Venstre-leder Lars Sponheim har allerede gjort det klart at regjeringens liv etter valget i 2005 er avhengig av at Bondevik fortsetter som statsminister.

Sponheim mener at Bondevik er den eneste statsministeren som både Høyre, KrF og Venstre kan samles om.

Grubler

Regjeringskilder som jobber tett på Bondevik sier til VG at han åpenbart sliter og grubler over hva han skal gjøre.

- Jeg føler samholdet og samarbeidet like sterkt i denne regjeringen som i sentrumsregjeringen. Det har gått seg til, og vi har jobbet oss sammen. Stemningen hos oss er klart bedre enn tidligere. Det trekker i positiv retning i forhold til å fortsette, sier Bondevik til avisen.

Han legger til at det trekker i en annen retning at han etter valget i 2005 kan bli bundet til en stortingsplass i fire år.

- Jo eldre du blir, jo vanskeligere er det, sier han.

Det er ikke noe formelt i veien for å være statsministerkandidat i 2005 uten å stille til valg på Stortinget, men det er ikke så vanlig.

Bondevik vil være godt over 60 år ved utgangen av neste stortingsperiode, og da begynner mulighetene for å gjøre noe annet å svinne.

USA-engasjement

Ifølge en kilde har Bondevik fått en henvendelse om en eventuell jobb fra instituttet til USAs tidligere president Jimmy Carter.

19. mai har Bondevik vært statsminister i til sammen fem år. I løpet av våren slår han rekorden til tidligere statsminister Odvar Nordli (Ap). Blir han sittende utover høsten, kan han slå rekorden til tidligere statsminister Per Borten (Sp). Bare Ap-lederne Einar Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland har sittet en lengre periode i statsministerstolen.

- De rekordene skal det vel bli vanskelig å slå, sier Bondevik.

(NTB)

VURDERER Å TREKKE SEG: Statsminister Kjell Magne Bondevik.