Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondeviks alkoholproblem

Stortinget har sagt ja til 50 nye polutsalg. Men hvor mange nye polutsalg kan Bondevik-regjeringen åpne i 1998 og samtidig stå ved sitt mål om å redusere alkoholbruken med 25 prosent?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

... og Norge blir Vest-Europas tax-free-øy

Kan regjeringen tvinges av EFTA-domstolen til å selge pils på Polet - for å få beholde monopolet på salg av vin?

Dette kan bli to av statsminister Kjell Magne Bondeviks dagen derpå-problemer.
Regjeringen har i dag sitt første alkoholpolitiske møte. Under dagens regjeringskonferanse vil den bli orientert om norske fortolkninger av EU-domstolens avgjørelse til fordel for det svenske Systembolaget.

Imens sitter administrerende direktør Knut Grøholt i Vinmonopolet og venter på at regjeringen skal ferdigbehandle Polets forslag til fylkesfordelingen av de foreslåtte 50 nye utsalgene.

Færre nye pol

Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa sier til Dagbladet at det langt fra er gitt at hun gir grønt lys for 50 nye utsalg i løpet av 1998.
- Antallet nye polutsalg er noe vi må se i forhold til regjeringens målsetting om å redusere rusmiddelbruken. De siste årene har tilgjengeligheten økt, samtidig som stortingsflertallet har støttet målsettingen til Verdens helseorganisasjon (WHO) om å redusere rusmiddelbruken med 25 prosent, sier Kleppa.

Flere i Sverige

I forrige uke vedtok EU-domstolen en dom som sikrer det svenske Systembolagets framtid. Ifølge ekspedisjonssjef Knut Brofoss i Sosial- og helsedepartementet har dommen styrket den norske kampen for at det norske monopolet for detaljsalg av vin, brennevin og sterkøl kan bestå under EØS-avtalen.

For svenskene medfører dommen at flere kommuner som har søkt om polutsalg får ja. Her hjemme kan verken poldirektør Knut Grøholt eller ekspedisjonssjef Brofoss se noen slik direkte følge av dommen.
- EU-dommen fastslår at det svenske polsystemet gir svenske forbrukere rimelig grei tilgjengelighet til alkoholholdige varer og at distribusjonsnettet ikke er diskriminerende. Norge har færre utsalg enn Sverige, men i forhold til folkemengden ligger vi omtrent på samme nivå, sier Brofoss.

Diskriminering?

Stortingsrepresentant Fridtjof Frank Gundersen har søkt om å få åpne vinutsalg i Oslo. Han argumenterer med at den norske diskrimineringen mellom øl og vin, med pilssalg i matvarebutikker mens lettvin bare fås kjøpt på Polet, er handelsvridende til fordel for norskprodusert øl - og dermed i strid med EØS-avtalen.

Saken er nå til behandling i Oslo byrett, som har bedt EFTA-domstolen i Luxembourg om en rettslig uttalelse. Siste muntlige rettsmøte mellom partene for EFTA-domstolen holdes 4. november. Knut Grøholt sier til Dagbladet at han ikke forventer endelig avgjørelse før på nyåret.

Knut Brofoss mener EU-dommen heller ikke har svekket den norske grensedragningen mellom øl og vin.

Folkølet

- Også svenskene opererer med ulik grensedragning for øl og vin i forhold til omsetning. Dermed er det også i Sverige slik at øl i sterkere grad enn andre alkoholholdige drikker selges utenfor Polet, sier Brofoss.

Grensen for alkoholinnhold i øl som kan selges utenfor polet i Sverige er på 3,5 volumprosent, men den norske grensen går ved 4,75 volumprosent. Det gjør at pilsen i Norge kan selges i dagligvarebutikker, mens svenskene må nøye seg med det svakere folkølet.

- Vi har godt håp om å vinne gjennom med vår grensedragning mellom øl og vin overfor EFTA-domstolen. Men skulle Gundersen vinne fram, må konklusjonen bli at enten må pilsen inn på Polet eller vin ut i butikkene, sier Brofoss.

Hele Norges coronakart