FRUSTRERT: Fylkesleder i Akershus KrFU, Simen Bondevik, er sint, skuffet og frustrert over ungdomspartiets vedtak om at moderpartiet bør gå inn for å søke regjeringsmakt. FOTO: Privat
FRUSTRERT: Fylkesleder i Akershus KrFU, Simen Bondevik, er sint, skuffet og frustrert over ungdomspartiets vedtak om at moderpartiet bør gå inn for å søke regjeringsmakt. FOTO: PrivatVis mer

Bondeviks barnebarn: - Sint, skuffet og frustrert

Landsmøtet i KrFU har vedtatt med 47 mot 33 stemmer at KrF bør gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Dermed har KrF fått en klar beskjed fra sitt ungdomsparti. Og ungdomspartiets leder har fått viljen sin.

Det var etter en times debatt, der det ifølge NTB både ble hevdet at «KrF suger som opposisjonsparti» og vist til valgløftet om ikke å gå inn i regjering med Frp, at KrFU gikk for muligheten for makt og gjennomslag ved å sitte i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Stor spenning

Diskusjonen om KrFs veivalg i norsk politikk fram mot neste stortingsvalg var det store spenningsmomentet på landsmøtet i dag.

Martine Tønnessen fra Hamar, som ble gjenvalgt som leder i KrFU vil ha KrF inn i regjeringen. Men Nikolai Skogan og Edel-Marie Haukland, som ble valgt som henholdsvis første og andre nestleder, har advart sterkt mot å tre inn i en regjering der også Frp sitter.

Tønnessen ble gjenvalgt som KrFU-leder tidligere i dag. KrFUs landsmøte fulgte dermed valgkomiteens innstilling. Tønnessen går inn i sitt andre år som leder for organisasjonen.

- Jeg er veldig takknemlig for tilliten landsmøtet nå viser meg. Det har vært et spennende år som leder for KrFU, og jeg gleder meg veldig til å ta fatt på det nye. Jeg vil jobbe for å få mest mulig gjennomslag for KrFUs gode politikk og å utfordre både KrF og alle andre partier, sa hun etter gjenvalget.

Tønnessen uttalte om regjeringsmulighetene at KrF bør inn i regjering - forutsatt at de klarer å forhandle fram en regjeringsplattform som gir gjennomslag for KrFs politikk.

- Sint, skuffet og frustrert

Fylkesleder i Akershus KrFU og barnebarn av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, Simen Bondevik, er frustrert over at ungdomspartiet gikk inn for å søke regjeringsmakt.

- Jeg er sint, skuffet og frustrert. Jeg håper de voksne i KrF er klokere enn ungdommene. Dette vedtaket bryter med løftet vi ga før valget om ikke å sitte i regjering med Frp. Det er meget alvorlig, fordi tillit og troverdighet er helt avgjørende, sier Bondevik til NTB.

Videre sier han at den politiske avstanden mellom eget moderparti og FrP er kjempestor, og at det vil være ødeleggende for KrF i lang tid framover dersom de går inn i regjering.

VAR PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg besøkte KrFUs landsstyremøte på Gardermoen fredag kveld. Her sammen med KrFUs leder Martine Tønnessen (t.h.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VAR PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg besøkte KrFUs landsstyremøte på Gardermoen fredag kveld. Her sammen med KrFUs leder Martine Tønnessen (t.h.). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Kontroversielt besøk

Avgjørelsen blir tatt ikke mange timene etter at statsminister Erna Solberg (H) i går kveld uventet dukket opp på KrFU-landsmøtet.

Mens Martine Tønnessen hilste blidt på og omfavnet statsministeren, ble påtroppende nestleder provosert av Erna Solbergs plutselige oppmøte.

- Jeg reagerer veldig sterkt. Det er lagt opp til ren lobbyvirksomhet for at vi skal inn i regjeringen hennes, sa påtroppende første nestleder Nikolai Berlund Skogan til NRK, og la til:

- Det vil ha veldig stor påvirkning at hun kommer og mater vårt landsmøte med regjeringens ideologi.

Helt uventet

Ifølge NTB var Erna Solbergs opptreden verken omtalt i landsmøteprogrammet eller i statsministerens kalender.

Hun har heller aldri besøkt landsmøtene til Fremskrittspartiets Ungdom eller Unge Venstre.

Begge de to nyvalgte nestlederne argumenterte mot å gå inn i en regjering der også Frp sitter – fordi den politiske avstanden er for stor og fordi partiet i forkant av stortingsvalget 2017 sa at det ikke kom til å søke regjeringsmakt der Frp er med.