ØNSKER FORSVAR FRA HAREIDE: - Knut Arild Hareide bør snarest komme med en støtteerklæring til Bekkevold, og være klar på at partiledelsen støtter ham i å vie to kvinner, sier Simen Bondevik, leder i Akershus KrFU. Foto: Privat
ØNSKER FORSVAR FRA HAREIDE: - Knut Arild Hareide bør snarest komme med en støtteerklæring til Bekkevold, og være klar på at partiledelsen støtter ham i å vie to kvinner, sier Simen Bondevik, leder i Akershus KrFU. Foto: PrivatVis mer

Bondeviks barnebarn refser Hareides homosvar: - KrF er ingen religion.

Mener partiledelsen må vise støtte til KrF-politikeren som viet et lesbisk par.

- Jeg skulle ønske at Hareide svarte annerledes på dette. Han burde vært tydeligere, han burde tatt avstand fra kritikken og våge å ta Bekkevolds parti i offentligheten, sier Simen Bondevik.

Lederen for Akershus KrFU og barnebarn av Kjell Magne Bondevik, Simen Bondevik (18), mener partiledelsen i KrF har vært defensive i håndteringen av homodebatten i partiet den siste uka.

Saken rullet da Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for partiet, offentlig refset sin partikollega Geir Jørgen Bekkevold for å ha viet et homofilt par. Også flere andre KrF-ere har tatt avstand fra Bekkevolds vigsel av to kvinner, hvorav den ene er kommunikasjonssjef i KrF.

- Dette burde vært ugjort, sa Grøvan onsdag.

Også flere andre KrF-ere har tatt avstand fra Bekkevolds vigsel av to kvinner, hvorav den ene er kommunikasjonssjef i partiet. Simen Bondevik ber Knut Arild Hareide vise støtte til Geir Jørgen Bekkevolds beslutning.

- Mitt tips til Knut Arild Hareide er at han burde komme med en støtteerklæring til Geir Jørgen Bekkevold, og være klar på at partiledelsen støtter ham i å vie to kvinner. Hareide har nå en veldig god mulighet til å bekrefte at KrF mener det er greit at en prest vier to kvinner eller to menn, sier Simen Bondevik.

Aksepterte kritikken

I intervju med Dagbladet i går, var både KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad klar på at de mente kritikken fra Grøvan mot Bekkevold var grei, og at de forstår refsen mot Bekkevold.

- Det er helt ok at Grøvan kommer med sine tanker om denne saken, sa Ropstad.

- Det er vanskelig å se en forskjell på privatpersonen Geir Jørgen Bekkevold og KrF-politikeren, la Ropstad til.

Partisekretær Hilde Frafjord Johnson opplyste torsdag til Dagbladet at KrF har mottatt omtrent 50 utmeldinger av partiet de siste to ukene. Hun rapporterer at de som melder seg ut oppgir to årsaker: Bekkevolds vigsel og at partiet står utenfor Solberg-regjeringen.

Se kommentaren Bondevik reagerer på i videoen under.

KRANGEL OM HOMOFILI: Stortingsrepresentant for KrF, Hans Fredrik Grøvan, gikk onsdag offentlig ut og kritiserte partikollega og prest Geir Jørgen Bekkevold fordi han viet et homofilt par. Partileder Knut Arild Hareide sier han ikke ønsker å legge føringer for hvordan Bekkevold utfører sin jobb som prest. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Emilie Ry... Vis mer

- KrF er ingen religion

Simen Bondevik ber ledelsen være tydelig i dette spørsmålet, ikke forsøke å gjøre både liberale og konservative velgere til lags.

- Vi må tørre å ta et standpunkt. Når selv Den norske kirke sier de aksepterer likekjønnet vigsel, så må KrF kunne stå for det samme. Formuleringene fra partiledelsen i går mener jeg vitner om en partiledelse som bare vil formulere seg så rundt som mulig for å ikke tråkke noen på tærne, ikke skyve fra seg konservative velgere, sier Bondevik og legger til:

- KrF er ingen religion! KrF er et politisk parti. Våre velgere og våre politikere må vite hva vi mener. Vi må stå opp for kjærligheten, uansett om det er gutter som elsker jenter, jenter som elsker jenter, eller gutter som elsker gutter.

Partileder Knut Arild Hareide har tidligere sagt at Bekkevold gjennomførte vielsen som privatperson og prest, og at KrF sitt program er uendret. Geir Jørgen Bekkevold har ikke ønsket å kommentere saken, og det har heller ikke Hans Fredrik Grøvan.

Blant Grøvans fremste argumenter var at Bekkevold, ved å vie de to kvinnene, gikk imot KrFs partiprogram.

Bibelske argumenter

Simen Bondevik rister på hodet over argumentasjonen.

- Det stemmer jo bare ikke. I vårt partiprogram skriver KrF at vi mener ekteskapet mellom mann og kvinne er det mest stabile for barn å vokse opp i. Det betyr ikke at vi skal ta avstand fra homofilt samliv og kjærlighet på den måten Grøvan gjør. Når partiledelsen ikke tør å støtte Geir Jørgen Bekkevold offentlig, så mener de sender de helt feil signal ut til folket om hva slags parti KrF er i 2018.

- Bibelen er jo ganske klar i synet på homofilt ekteskap, da?

- Alle hellige tekster kan tolkes mange veier. Nå har Den norske kirke tatt et standpunkt og aksepterer homofilt ekteskap. Det må vi i KrF tolerere, enten man personlig er for eller mot homofilt ekteskap.

KrFU-lederen fra Akershus har følgende beskjed til Hans Fredrik Grøvan, KrF-toppen fra Vest-Agder som refset Bekkevold:

- Det er grenser for hva KrF skal blande seg opp i, og jeg vil be ham tenke gjennom følgende: KrF er ingen religion. KrF er et politisk parti.