Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondeviks fiksjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av frykt for angrep er de norske soldatene i Irak i konstant bevegelse når de er ute av leiren. Sikkerheten er skjerpet, og daglig finner nordmenn bomber i veikantene der de ferdes. Det fortalte oberst Hugo Østreng, sjefen for de norske styrkene i Irak, til Dagbladet før helga. Men statsminister Kjell Magne Bondevik vil fortsatt ikke innrømme at norske soldater deltar i en krigssituasjon i Irak. Bondeviks soldater er stadig på oppdrag for humanitær stabilisering av Irak, og overhodet ikke for okkupasjonssoldater å regne. - Latterlig, sier lederen av Befalets Fellesorganisasjon, Didrik Coucheron. Vi er enig.

Stabilisering i dagens Irak er en fiksjon. Virkeligheten er dødelige angrep mot utenlandske soldater hver eneste dag, amerikanske motangrep med satellittstyrte krysserraketter og bombefly, og sivile irakiske ofre. Virkeligheten i Irak har ingenting med stabilisering å gjøre. Virkeligheten er krig, og i den krigen ser ikke irakiske geriljakrigere forskjell på nordmenn, italienere eller briter. Det vet de norske soldatene utmerket godt. Derfor bruker de også stadig mer av sine krefter på å sikre seg selv.

Men Bondeviks farligste fiksjon er bildet av norske soldater som humanitære. Regjeringen sendte soldater til Irak som politisk støtte til okkupasjonsmaktene, noe Bondevik aldri hadde mot til å innrømme. Isteden konstruerte regjeringen en humanitær begrunnelse. Men norske soldater er som andre soldater, de er trent og utrustet for krig, ikke for humanitære oppgaver. Og det som verre er: Når soldater gis humanitære mandater, reduseres beskyttelsen for de ekte humanitære hjelpearbeiderne, de som verken har uniform eller våpen, og som bare beskyttes gjennom å framstå som nøytrale.

Det er nå på høy tid at Bondevik tar inn over seg at han har sendt soldater i krigen, og at hans regjering har et ansvar for den okkupasjonskrigen som utspiller seg. Fiksjonen om norske humanitære soldater er ikke bare latterlig, den er også feig og farlig. Enten må de norske soldatene hjem, eller så må de gis et militært mandat som reflekterer det de norske soldatene faktisk gjør i Irak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!