Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bondeviks FN- politikk er pinlig

Samtidig som regjeringen vil sende soldater til Irak, trapper de ned FN-innsatsen i Afrika. Pinlig og i strid med norsk politikk, mener Raymond Johansen i Flyktningerådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den lave prioriteringen av å sende norske soldater under FN-flagg dit det virkelig trengs er pinlig. Da Norge gikk inn i FNs sikkerhetsråd lovet vi å styrke FNs fredsbevaring og innsats i Afrika. Nå skjer det motsatte, sier Raymond Johanssen.

Han mener det er et sprik mellom det regjeringen overfor Stortinget har sagt er norske prioriteringer og den faktiske utviklingen.

Johansen leder nå Flyktningerådet. Tidligere var han statssekretær i Utenriksdepartementet, og han innrømmer at regjeringen han satt i, heller ikke prioriterte soldater i FN-tjeneste høyt nok.

Fem i Afrika

Norge har i dag bare fem offiserer på FN-oppdrag i Afrika. De overvåker våpenhvilen mellom Eritrea og Etiopia. Krigen mellom disse to landene kostet omkring 110000 menneskeliv. Nå vurderer regjeringen om dette engasjementet skal forlenges. I Kongo, der EU nå sender styrker med FN-mandat, har Norge takket nei til å delta. Totalt har Norge bare 47 personer ute på fredsoppdrag i FN-regi.

- Være ærlig

Samtidig som regjeringen vurderer framtida til de fem offiserene Norge har i Afrika, vil den sende opp mot 150 soldater for å rydde miner i Irak. I tillegg deltar Norge med soldater i Afghanistan og Kosovo samt marinestyrker i Middelhavet, men dette er ikke i FN-regi.

- Dette er galt dersom målet er å hjelpe der nøden er størst. Det er isolert sett ikke noe galt i å bruke militære ressurser i Irak og Afghanistan, men da må regjeringen være ærlig og si at dette ikke bare dreier seg om andre ting enn de rent humanitære behovene, sier Johansen og legger til:

- Mye av grunnen til at Norge deltar i Irak er for å bedre forholdet til USA. Det er greit nok, men da bør regjeringen si rett ut at de synes dette målet er viktigere enn å sende FN-soldater til Kongo.

Han får støtte av forsker Espen Barth Eide ved NUPI, også han tidligere statssekretær i UD.

- I Irak blir minene ryddet uansett om Norge deltar eller ikke. I for eksempel Kongo er det ingen andre som står klare til innsats når Norge nå sier nei, sier Eide.

IKKE FORNØYD: Raymond Johansen er misfornøyd med regjeringen og Kjell Magne Bondeviks FN-politikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media