Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondeviks helomvending

For noen uker siden truet Kjell Magne Bondevik med omkamper og regjeringskrise dersom Stortinget påførte ham budsjettsprekk. Nå sier Bondevik ja til alt han da sa nei til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det reviderte statsbudsjettet ble i går loset i havn i Stortinget. Bondevik måtte svelge en budsjettsprekk på 800 millioner kroner.

- Ja, Bondevik har tapt alle omkampene han la opp til. Det er en merkelig situasjon at statsministeren for en mindretallsregjering truer seg fram i forhold til Stortinget. Han gikk med åpne øyne inn i omkamper med Stortinget, som han var dømt til å tape. Den budsjettsprekken han nå får, har han selv lagt opp til, sier Ap's finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg til Dagbladet.

I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett brøt regjeringen med flere vedtak Stortinget allerede hadde gjort:

  • Bondevik ville ikke gi trygdede og pensjonister det stortingsflertallet i desember vedtok at de skulle ha.
  • Han ville ikke gi sjøfolkene i offshorerederiene skattevilkår i tråd med vedtak i Stortinget.
  • Han ville ikke gi skattefritak for arbeidsgiverbetalte barnehager.
  • Han unnlot å sette av nok penger til bostøtte til ofrene for vinterens rekordhøye strømpriser.

Mer til pensjonistene

Nå er imidlertid alt på plass. I innstillingen til revidert nasjonalbudsjett som ble klar i går, har flertallet i Stortinget plusset på 572 millioner til trygdede og pensjonister slik at de får samme inntektsutvikling som andre grupper. Påplussingen er dekket inn ved kutt og ikke en del av budsjettsprekken.

Den såkalte nettoskatten til sjøfolk beregnet til 120 millioner er inne i budsjettet igjen. Det samme er støtten på 120 millioner til strømofrene.

Skattefritaket til arbeidsgiverbetalte barnehager er en del av barnehageavtalen som ble klar onsdag.

Tomme trusler

- Bondevik aksepterer nå alt han mente var uakseptabelt. Det viser at hans anklager om uansvarlighet og trusler om krise har vært helt ubegrunnet. Stortinget viser ansvar og vedtar et ansvarlig budsjett, sier Hill-Marta Solberg.

- Bidrar det til å svekke statsministerens autoritet at han først truer med omkamper og krise, for så å godta påplussinger han advarte mot?

- Det er i alle fall spesielt at en statsminister krisemaksimerer mens Stortinget forholder seg rolig og tar ansvar. Det er merkelig at en statsminister for en mindretallsregjering opptrer så aggressivt i forhold til Stortinget og prøver å true seg fram. Han kan sjanse på en slik framgangsmåte nå ved revidert, men til høstens behandling av statsbudsjettet må han finne et avklart forhold et eller annet sted, sier Solberg.

Hun mener satsingen mot arbeidsløshet er altfor svak, men er tross alt fornøyd med at Ap sikrer støtte fra SV og Frp for 570 millioner mer i ledighetstiltak enn det regjeringen la opp til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media