Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondeviks hjertesak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Det er ikke tilfeldig at kristne organisasjoner og institusjoner har en lang og god tradisjon i behandlingen av rusavhengige. Menneskesynet bygger på det ukrenkelige menneskeverdet. De rusavhengige skal møtes med respekt.» Slik talte statsminister Kjell Magne Bondevik på KrFs landsmøte forrige helg, og han gjentok ordene i Dagsrevyen denne uka: «For meg er dette blitt en hjertesak.»
  • Det er selvsagt ypperlig hvis en bedre rusomsorg blir hjertesak for regjeringen, men vi vil fraråde Stortinget å anse kristen gudstro som en særlig kvalifikasjon innen sosialfaglig helsearbeid når statlige kroner skal fordeles. Historien er full av grelle eksempler på hvor ille det kan gå når de svakeste av oss overlates til antatt snille mennesker, enten det er kristne eller hedninger som får omsorgen. Tatermisjonen lærte oss en gang mye om hensynsløs maktmisbruk overfor minoriteter. Det ligger smertefull erfaring bak moderne lovgivning, som stiller tydelige krav til rettssikkerhet, menneskerettigheter, behandlingsvilkår, profesjonalitet, resultater og ikke minst en uavhengig kontrollinstans som kan overvåke virksomheten.
  • Det er derfor ikke forbauselse - snarere er det gjenkjennelse - som slår oss når Dagbladet nå avslører hvordan politikerne har sprøytet midler inn i Evangeliesenteret, som har mottatt 260 millioner kroner i offentlige midler siden 1989. Uten krav til grundig dokumenterte behandlingsresultater, til faglige metoder, til individets rett til å motta behandling uten å måtte underkaste seg en bestemt troslære, har Stortinget bidratt til at Evangeliesenteret, som kaller seg «et alternativ til rusomsorgen», har kunnet bygge ut en særdeles omfattende virksomhet som i dag står sentralt i behandlingstilbudet til rusavhengige.
  • Bondeviks hjertesak er med andre ord for viktig til å overlates til misjonerende kristne interesser, som oppgir at i rusarbeidet er hovedterapien evangeliets forvandlende makt. Behandling og ettervern i vår offentlige rusomsorg kan ikke bygge sitt faglige innhold på tvungent frammøte til pinsevennenes andakter. Går alarmen?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media