Bondeviks mann

Helseminister Dagfinn Høybråten seiler opp som redningsmannen i KrF og vil være partiets nye statsministerkandidat den dagen Kjell Magne Bondevik gir seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet får opplyst fra flere sentrale kilder i KrF, så er Dagfinn Høybråten også Kjell Magne Bondeviks favoritt til ledervervet i partiet når Valgerd Svarstad Haugland går av.

En vesentlig årsak til Bondeviks sterke tro på Høybråten er at en ny leder i KrF også må være statsministerkandidat.

Lært av Korvald

Selv vil ikke Høybråten kommentere situasjonen.

- Jeg har som prinsipp å ikke svare på hypotetiske spørsmål. Det lærte jeg av Lars Korvald (KrF-statsminister 1972- 1973 red.anm.) i sin tid, og det har jeg holdt meg til siden.

- Men det må da være hyggelig at mange i KrF ønsker deg som leder. Og det er vel ingen hypotetisk problemstilling?

- Om det skal velges ny leder i KrF, er en hypotetisk problemstilling, svarer Høybråten.

Hemmelighet

Situasjonen i KrF er i ferd med å tilspisse seg. I all hemmelighet sitter havarikommisjonen i KrF og analyserer over 1000 synspunkter om hva som må gjøres for å bygge opp partiet igjen etter det katastrofale valgresultatet i høst. Dagbladet kjenner til at KrF-utvalget, som i begynnelsen av november skal presentere sin rapport, har mottatt en rekke krav om ekstraordinært landsmøte for å få valgt ny ledelse.

Flere KrF-politikere har også offentlig gått ut med krav om ekstraordinært landsmøte.

Onsdag gikk Gunnar Prestegård ut i avisa Dagen med et slikt krav.

KrF har ikke ordinært landsmøte før våren 2005. Sterke krefter i partiet mener det er for lenge å vente. De mener Svarstad Haugland må byttes ut neste år.

Når går Bondevik?

Ingen snakker åpent om det, men strateger i KrF har begynt å tenke på den situasjonen som må komme. Hva skal gjøres den dagen Bondevik går av som statsminister? Utgangspunktet er at Bondevik i løpet av kommende år må bestemme seg for om han skal være statsministerkandidat også ved valget i 2005. Velger han å si nei til det, men kanskje heller vil realisere drømmen om en internasjonal toppjobb, vil han trolig gå av som statsminister før stortingsvalget. Det vil være vanskelig for regjeringen å gå til valg med en statsminister på oppsigelse.

I sin ytterste konsekvens spekuleres det på om Høybråten, dersom han blir valgt til ny KrF-leder, også kan komme til å måtte overta som statsminister før valget.

Nær Bondevik

Bondevik holder etter det Dagbladet kjenner til Høybråten som favoritt til partiledervervet.

Forholdet mellom Bondevik og Høybråten er langt tettere og mer fortrolig enn det som til nå har vært kjent i offentlighet og presse.

Han skal være en av Bondeviks viktigste samtalepartnere både når det gjelder politikk og privatliv. Spørsmålet om lederskifte i KrF blir ekstra pikant i og med at Valgerd Svarstad Haugland i 1993, med knappest mulig margin - til overmål på loddtrekning - vant nominasjonskampen over Dagfinn Høybråten i Akershus KrF. Høybråten hadde seieren inne og stortingsplassen i syne, men en av Høybråtens støttespillere falt om med hjerteinfarkt før siste avstemningsrunde.

KRF-LEDER: Dagfinn Høybråten har i lang tid hatt et nært og fortrolig forhold til Kjell Magne Bondevik. Etter det Dagbladet kjenner til, ønsker Bondevik at Høybråten skal overta som partileder etter Valgerd Svarstad Haugland.