Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondeviks oljepenger skal redde Oljeberget

Få dager før statsminister Kjell Magne Bondevik kommer til Jerusalem, kastes norske myndigheter direkte inn i den bitre kampen om jord i den hellige byen. Norge arbeider på spreng for å hindre at ei stor tomt på Oljeberget i Øst-Jerusalem kommer på israelske hender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske interesser arbeider for å stable på beina 70 millioner kroner. Målet er å redde Augusta Victoria-sykehuset og den verdifulle jorda det ligger på fra israelske nybyggere.

Salg av land og jødisk nybygging i Øst-Jerusalem er et brennbart tema som flere ganger har satt fredsprosessen mellom Israel og palestinerne i fare.
Dette er en grunn til at den norske regjeringen har engasjert seg for å redde den aktuelle 175 mål store tomta fra nybyggernes klør.

Søndag starter Kjell Magne Bondevik sitt offisielle besøk i Israel. Den norske redningsoperasjonen vil være et følsomt tema. Det er spesielt at en utenlandsk aktør engasjerer seg for å forhindre jødisk kjøp av land i det Israel mener er deres hovedstad.

Sykehus

Stridens kjerne er det nesten 100 år gamle Augusta Victoria-sykehuset og tomta rundt. Eiendommen ble først styrt fra Tyskland, men etter andre verdenskrig tok Det lutherske verdensforbund over. Det drev sykehuset videre for å gi behandling til palestinske flyktninger.

- I dag er denne tomta en viktig strategisk brikke i Jerusalem, siden den er det eneste stykke land som sikrer tilgang fra Vestbredden til Jerusalem utenom israelsk-eide områder, sier Stig Utnem. Han er styreleder for Stiftelsen Oljeberget som leder redningsoperasjonen.

Stor gjeld

I 1993 startet problemene. FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, reduserte sin subsidiering av sykehuset. Samtidig førte de hyppige israelske grensestengningene til at syke palestinere ikke kom seg fram til sykehuset.

Subsidiekuttet og mangelen på betalende pasienter ga store økonomiske problemer, og i dag har sykehuset en gjeld på litt over 72 millioner kroner.
- Gjelden betyr at eiendommen er i fare. Pengene må inn, og det mest nærliggende var å selge unna deler av den viktige tomta, forteller Stig Utnem.

- Vi vet at dersom eiendommen blir lagt ut for salg, kommer israelske nybyggere til å kaste seg over den. Allerede har det vært forsøk fra en jødisk religiøs skole på å spise seg inn på tomta.

Trenger 70 mill.

- Salg av land i Øst-Jerusalem vil være katastrofalt for fredsprosessen, sier Utnem. Stiftelsen Oljeberget ble til for å hindre dette. Den har ett formål: Skaffe 70 millioner kroner for å redde Augusta Victoria-sykehuset og jorda det ligger på.

Utenriksdepartementet har allerede gitt stiftelsen 300000 i driftsmidler. Pengene er brukt til å undersøke forholdene både juridisk og økonomisk, og til å skrive en søknad om ytterligere 70 millioner kroner fra UD.

Søknaden ligger nå i UD, og de arbeider nå med å skaffe pengene. Andre land, blant andre Sverige, er kontaktet med spørsmål om å bidra til redningspakken.
- Det er viktig for oss at sykehuset drives videre der det ligger, sier Hans Jacob Frydenlund ved utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsons kontor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media