Bondeviks «rapporter» finnes ikke

«Nye rapporter om norsk økonomi.» Det er statsminister Kjell Magne Bondeviks forklaring på at regjeringspartiene nå godtar et mindre stramt statsbudsjett enn tidligere i høst. Men hvilke rapporter han snakker om, er en gåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt fram til november har ni milliarder vært det hellige tallet for regjeringen. Så stor måtte innstrammingen være for å få ned den skyhøye renta.

Sist lørdag ble tallet brått redusert til under åtte milliarder. Hva er det egentlig som har skjedd i mellomtida?

Oppsiktsvekkende

Statsminister Kjell Magne Bondevik viser til nye beregninger om norsk økonomi. Til NRK P2s program «Politisk kvarter» sa han mandag følgende:

«Vi har gått gjennom situasjonen på nytt, det gjør jo Finansdepartementet løpende, og de siste rapportene som er kommet inn, tilsier at det er mulig å gjøre en mindre justering på opplegget.»

Svaret er oppsiktsvekkende. Etter det Dagbladet kjenner til har ikke Finansdepartementet utarbeidet nye beregninger. Sannheten er at ingen i departementet vet hvilke rapporter Bondevik sikter til - rapporter som altså skal gjøre det mulig å svekke stramheten i budsjettopplegget.

Ingen endringer

Tvert imot skriver finansminister Gudmund Restad i et brev til Finansdepartementet samme dag:

«Ny informasjon om den økonomiske utviklingen som er framkommet etter framlegget av stats- og nasjonalbudsjettet i høst tilsier etter Finansdepartementets syn ingen vesentlige endringer av vurderingene av norsk økonomi i forhold til Nasjonalbudsjettet 1999.»

Restad konkluderer i samme brev likevel med at det er forsvarlig å svekke budsjettbalansen med 1,3 milliarder kroner, men noen rapporter nevner han ikke.
Spørsmålet om budsjettbalansen er viktig. Dersom budsjettet svekkes vesentlig, er det norske lånekunder som blir skadelidende. Et mindre stramt budsjett enn ventet vil bidra til å gi en svakere krone og dermed sørge for at det