Bondeviks Rena-tur er blitt politisak

Statsministerfølgets angivelige kjøring i 120 km/t mellom Elverum og Rena kan føre til full politietterforsking. Jostein Løken ved Østerdal politidistrikt opplyste til TV2-nyhetene i går kveld at han har satt i gang undersøkelser i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette betyr at valgturen til Rena er blitt politisak.

Etter det Dagbladet får opplyst, fins det ikke direkte sammenliknbar rettspraksis på dette nødvendigvis ømtålige området.

- I første omgang er det snakk om å innhentet rapporter fra de polititjenestemennene som var med i kortesjen, opplyser Jostein Løken.

Hvem bestemte?

Når politirapportene foreligger, vil det bli vurdert om det skal settes i gang etterforsking.

Det kan bety at statsminister Kjell Magne Bondevik må forklare seg i saken. I så fall blir det neppe snakk om et vanlig politiavhør, men at han avgir en skriftlig redegjørelse i saken.

Et sentralt spørsmål blir hvem som bestemte at fartsgrensene angivelig skulle brytes, for at statsministerbilen med Bondevik i baksetet skulle rekke et valgmøte på Rena i Åmot kommune.

Var det utrykning?

Regjeringsbiler er registrert som utrykningskjøretøyer, og kan i utgangspunktet derfor bryte fartsgrensene.

Det sentrale spørsmål i saken er om om det er snakk om en utrykning i lovens forstand - når det dreier seg om at statsministeren skal rekke et valgmøte.

Tidligere UP-sjef Leif N. Olsen uttalte til TV2-nyhetene torsdag kveld at dette tilfellet etter hans mening ikke kan karakteriseres som en utrykning, slik at fartsgrensene dermed kan brytes.

Det var lokalavisa Hamar Arbeiderblad som avslørte denne saken. Avisas medarbeidere observerte statsministerfølget fra «orkesterplass» i egen bil gjennom Sør-Østerdal.

Vel framme på Rena sikret en av bilene i statsministerfølget seg til og med en parkeringsplass avsatt for handikappede.