Bondeviks senter om Dagbladet-artikler: - Urovekkende

Oslosenteret mener Dagbladets avsløringer om kontakten mellom Kjell Magne Bondevik, Aamir J. Sheikh (H) og aktører fra Saudi-Arabia og Bahrain er «urovekkende». Nå varsler senteret reformer.

REAKSJONER: Det har kommet sterke politiske reaksjoner på - blant annet - kontakten mellom Kjell Magne Bondevik, Aamir Sheikh og den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League. Her hedrer Bondevik Muslim World Leagues leder. Foto: Hans Arne Vedlog
REAKSJONER: Det har kommet sterke politiske reaksjoner på - blant annet - kontakten mellom Kjell Magne Bondevik, Aamir Sheikh og den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League. Her hedrer Bondevik Muslim World Leagues leder. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Samtidig sier Oslosenteret i en pressemelding:

- Senteret har ikke samarbeidet med autoritære politiske regimer under hele sin tid.

Det er i den samme pressemeldingen tirsdag formiddag at Oslosenteret varsler en gjennomgang av driften.

Senteret skriver:

- Den siste tiden har Dagbladet skrevet urovekkende artikler om Oslosenteret. Senteret ser på disse anklagene som alvorlige og ønsker med dette å tydeliggjøre stiftelsens rolle og ståsted.

Pressemeldingene er ikke signert. Styreleder Kjell Magne Bondevik bekrefter at den er fra senterets direktør Karolina Olofsson, men ønsker ikke å gi utfyllende kommentar:

- Nei, jeg har ikke behov for det. Innlegget fra vår direktør er fullt ut dekkende for mine synspunkter, skriver han på en epost til Dagbladet.

Dagbladet har søkt direktør Karolina Olofsson - så langt uten hell.

NY SJEF: Karolina Olofsson tok over som sjef for Oslosenteret i sommer. Foto: Oslosenteret
NY SJEF: Karolina Olofsson tok over som sjef for Oslosenteret i sommer. Foto: Oslosenteret Vis mer

Reformprosess

I pressemeldingen framheves Olofssons rolle ved senteret:

- Fra og med 1. juni 2021 tiltrådte en ny direktør for å reformere Oslosenteret. Stiftelsens direktør har hovedansvaret for å lede Oslosenteret og dens drift. Med ny direktør ble det i løpet av kort tid igangsatt en reformprosess der senteret arbeider for å styrke sin posisjon innen demokratiassistanse, heter det i pressemeldingen.

Senteret skriver at de har gjort endringer på den kosmetiske siden - med ny visuell identitet og ny nettside. Nå kommer det en ny organisasjonsstrategi - som skal offentliggjøres i midten av desember. Det er også igangsatt arbeid med å utvikle strategier innen kommunikasjon, rapportering og evaluering, som vil bli publisert på nyåret.

- Reformplanen som er lagt ut for de neste tre årene, inkluderer også evaluering av finansielle prosesser, vurderingsprosesser av partnere, anskaffelse og HR, heter det i pressemeldingen.

TOPPNAVN: Oslosenteret har hatt en rekke store navn på besøk. Her ,Kofi Annan, Kjell Magne Bondevik og statsminister Erna Solberg (H) under en markering av Oslosenterets 10-årsjubileum. Foto: Cornelius Poppe / NTB
TOPPNAVN: Oslosenteret har hatt en rekke store navn på besøk. Her ,Kofi Annan, Kjell Magne Bondevik og statsminister Erna Solberg (H) under en markering av Oslosenterets 10-årsjubileum. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Senteret fortsetter:

- Oslosenterets ledelse jobber seriøst med disse reformene. Stiftelsen legger stor vekt på å opprettholde demokratiske verdier og ledelsen samtykker at senteret bør operere på en åpen og ansvarsfull måte. Reformprosessen kommer naturligvis til å være utfordrende og krevende, men senteret er forpliktet til å evaluere tidligere prosesser og handlinger for å sikre at arbeidet skjer i samsvar med stiftelsens nåværende målsettinger.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tydeligere

I pressemeldingen går det også fram at senteret skal innføre tydeligere ansvarslinjer for virksomheten.

- En del av Oslosenterets reform innebærer tydeligere ansvarslinjer for ulike ledelsesgrupper og ansatte. Styret er ansvarlig for evalueringer av Oslosenterets aktiviteter og for finansiering, økonomisk åpenhet og ansvarlighet.

Styreleder for Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, har tidligere sagt til Dagbladet at han påtar seg oppdrag utenfor Oslosenteret. Han har uttalt at det var tilfellet med arrangementene han har ledet i samarbeid med Dialog for fred og Muslim World League. Som Dagbladet har skrevet, har han sluset store deler av honoraret for dette videre til Oslosenteret.

I pressemeldingen heter det:

- Stiftelsen setter pris på alle våre styremedlemmer og alt de har gjort for å støtte Oslosenteret gjennom dets utvikling. Som enkeltpersoner har de i henhold til norsk lov retten til å engasjere seg privat i andre aktiviteter uten at dette representerer stiftelsen, samtidig som de er forpliktet til å opptre i samsvar med senterets retningslinjer (Code of Conduct).

Avsløringene

Dette har Dagbladet skrevet om:

Kritiserer dekningen

I pressemeldingen skriver Oslosenteret at de mener at senteret «ikke har samarbeidet med autoritære politiske regimer under hele sin tid».

- Av statlig finansiering har Oslosenteret gjennom tidene hovedsakelig mottatt støtte fra Sverige, Danmark, Norge og Belgia. En stor andel av finansieringen er prosjektbasert, og utføres i samarbeid med institusjonelle og organisatoriske partnere. Både private enheter og organisasjoner presenteres i våre årsrapporter som er, og har alltid vært, offentlig tilgjengelig på vår nettside, skriver senteret.

Senteret kommer også med kritikk av Dagbladets dekning:

- Oslosenteret er en uavhengig ideell organisasjon som har gjennomgått ulike faser siden dens etablering. Ettersom Dagbladet ikke har undersøkt hva stiftelsen faktisk gjør, ønsker Senteret nå å klargjøre dette. Oslosenteret arbeider med demokratiassistanse, skriver Olofsson, og fortsetter:

- Senterets hovedformål er å støtte og forsterke demokratiske prosesser ved å styrke politiske og offentlige institusjoner. Stiftelsen bidrar til at demokratiske systemer er mer inkluderende og mottagelige for borgernes behov, samt respekt for deres politiske deltagelse, samfunnsengasjement, menneskerettigheter og verdighet.

UTDELING: Aamir J. Sheikh (t.v.) og Kjell Magne Bondevik under prisutdeling i Operaen.Foto: Hans Arne Vedlog
UTDELING: Aamir J. Sheikh (t.v.) og Kjell Magne Bondevik under prisutdeling i Operaen.Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Tidligere kritikk

Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheik har også tidligere kritisert Dagbladets dekning, da Dagbladet ba om kommentarer til Bahrain-saken.

- Jeg har registrert at Dagbladet bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme og har servert oppdiktede historier. Jeg kommer derfor ikke til å svare på Dagbladets mange spørsmål, hvor også noen bygger på feilaktig grunnlag, skrev Sheikh i en e-post.

Dagbladet har spurt Sheikh om å presisere hva han mener er galt. Det har han ikke svart på. Bondevik skrev i en e-post at han ikke ville svare på spørsmål fordi:

- Med den erfaring jeg har med Dagbladets journalister i disse sakene, hvor jeg blir presentert for uetterretteligheter og en forutinntatt agenda, kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål. Flere av dem bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer