Bondeviks skygge

Kristelig Folkepartis ordførere lider. Partileder Svarstad Haugland hadde både dem og folket i tale i går, men hadde ikke stort hun ville ha sagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORLEDEN klaget partileder i Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, over at hun så altfor ofte havner i skyggen av statsminister Kjell Magne Bondevik. I et oppsiktsvekkende intervju med Nettavisen ville hun bli trodd på at i partiet bestemmer hun minst like mye som Bondevik.

I går satt statsministeren opptatt i regjeringskonferanse da partilederen åpnet en konferanse i Stortinget for 102 av partiets ordførere og varaordførere. Medieoppbudet var bastant, med minst fire TV-kameraer og stort frammøte fra alle de sentrale avisene og andre nyhetsmedier. Bare partilederens innledning var åpen for pressen.

ÅRSAKEN til medieoppbudet er at Kristelig Folkeparti befinner seg med ryggen mot veggen med halvert oppslutning i meningsmålingene sammenliknet med siste stortingsvalg, og katastroferesultater i målinger om statsministeren og hans regjering gjør en god jobb. Noen av ordførerne i partiet er kommet med knusende kritikk av budsjettforslaget og har uttalt at Kristelig Folkeparti bør trekke seg fra regjeringssamarbeidet med Høyre og Venstre på Fremskrittspartiets nåde.

ISTEDENFOR å levere en gjennomarbeidet, politisk innledningstale til ordførerkonferansen, med visjoner og politisk substans, valgte Svarstad Haugland å la denne anledningen i rampelyset stort sett gå fra seg. Det ville ikke blitt mer til kommunene med Arbeiderpartiet, sa hun, og at bindingene av midlene skyldes barnehageforliket til opposisjonen. Innledningen inneholdt like mye av praktiske opplysninger om konferansen, som av politikk. Den liknet mer på velkomsten til et møte i husmorlaget enn i et regjeringsparti som både kjemper for et budsjettopplegg og sin fortsatte eksistens.

(Her er det på sin plass å nevne at i intervjuet med Nettavisen klager Svarstad Haugland over at mannlige journalister "bruker hersketeknikker og overser jenter og setter merkelapper på jenter".)

KrF-LEDEREN håpet at "vi skal være ærlige mot hverandre", og bidro med å innrømme at det er et misforhold mellom oppgavene kommunene blir pålagt, og pengesekken som følger med. Men slik har det vært lenge, og lengst under Arbeiderpartiet, var hennes forklaring. For en utenforstående er det ikke lett å forstå hvordan dette skal sette ny glød i ordførere som skal drive valgkamp neste år på grunnlag av budsjetter der det er kuttet inn til beinet både i skolesektoren og i helsesektoren.

KrF-lederens utspill i intervjuet med Nettavisen, kritikken mot statsbudsjettet og svikten i oppslutningen om partiet har rettet søkelyset mot Valgerd Svarstad Haugland. Kjell Magne Bondevik har gitt henne mye av æren for å utvide basen for partiet, som selv under hans egen partiledelse forble begrenset til bedehusene. Moderniseringen var avgjørende for valget i 1997, der Kristelig Folkeparti gikk opp fra 7,9 til 13,4 prosent. Valget i 2001 på 12,4 prosent er også et strålende resultat for KrF, helt på linje med de beste valgene under Lars Korvald og Kåre Kristiansen. Svarstad Hauglands partilederhistorie dekker to toppvalg, langt bedre enn noen i Bondeviks ledertid fra 1983 til 1995. Hennes lederskap er altså en suksesshistorie. Men slik blir det ikke oppfattet, nå som motbøren har satt inn.

DEN FRUSTRASJONEN som kommer til uttrykk, skyldes at ambisjonene var så mye høyere. Det prosjektet som glapp ut av Bondevik under partiets landsmøte i Bergen i 1999 om å gjøre KrF til det største partiet på borgerlig side, var like mye Svarstad Hauglands prosjekt. Til tross for at valget i fjor var svært godt for KrF, var drømmen både å bli større enn i 1997, og å kunne videreføre sentrumsprosjektet etter at Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg hadde mislyktes i å forvalte maktovertakelsen fra mars 2000. Høyre var den store valgvinneren i fjor, men Jan Petersen ble regelrett nektet å danne regjering av Carl I. Hagen, som ville at Bondevik skulle danne regjering. BondevikII er slik sett et Frp-prosjekt.

Partiets ordførere lider under dette, og Svarstad Haugland, som har åpnet for en debatt om nestledervervet i partiet, har isteden høstet en lederdebatt.