Bondeviks sønn ut mot KrF og Ropstad

John Harald Bondevik regner ikke seg selv som en KrF-er lenger. Årsaken er et KrF som han mener er blitt snevert, kristenkonservativt, og seg selv nærmest. - Et parti for de innerste sirklene i menigheter, sier han til Dagbladet.

<strong>FAR OG SØNN:</strong> John Harald og Kjell Magne Bondevik markerer sistnevntes 70-års dag. Sønn Bondevik er skuffet over det KrF han ser i dag Foto: Vidar Ruud / NTB
FAR OG SØNN: John Harald og Kjell Magne Bondevik markerer sistnevntes 70-års dag. Sønn Bondevik er skuffet over det KrF han ser i dag Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Begeret rant over for meg da KrF feiret de 50 Moria-flyktningene Norge skal ta i mot. For meg er det umulig å støtte et parti i en regjering som ikke får gjort mer enn det, men som skryter av at vi skal hente 50, sier John Harald Bondevik til Dagbladet.

- Tallet burde vært mye høyere før det var noe for KrF å feire, legger han til.

Sønnen til den tidligere KrF-statsministeren Kjell Magne Bondevik tar et kraftig oppgjør med KrFs nåværende kurs i en kronikk på NRK.no.

«...partiet svikter der de skulle vært best. På menneskeverdet. Jeg tror mange i KrF – også i ledelsen – virkelig har ønsket å støtte opp om homofile, andre skeive og andre minoriteter. Men for å holde på de konservative velgerne har kommunikasjonen vært unnvikende og diffus. Og dermed ekskluderende. Det kan jeg ikke være med på – eller sitte og se på», skriver han.

John Harald Bondevik er også far til Simen Bondevik, som gjennom sin daværende posisjon i KrFU støttet Knut Arild Hareide under veivalget i KrF høsten 2018.

Oppsummert omtaler han KrF anno 2020 som et lite folkevennlig kristenparti.

- Særkristne verdier

Og overfor Dagbladet utdyper John Harald Bondevik hva han mener er gått galt i partiet han en gang omtalte som sitt eget.

- KrF er ikke lenger et sentrumsorientert verdiparti, men har plassert seg selv på den borgerlig siden og blitt et parti for de innerste sirklene i menigheter. Fokuset er på særkristne verdier, framfor å være et bredt folkeparti, sier han.

<strong>BARNEBARN:</strong> Leder for Akershus KrFU, Simen Bondevik, er John Haralds sønn og Kjell Magnes barnebarn. Foto: Vidar Ruud / NTB
BARNEBARN: Leder for Akershus KrFU, Simen Bondevik, er John Haralds sønn og Kjell Magnes barnebarn. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Veivalget gjorde KrF snevert?

- KrF burde være menneskeverd og miljø, inkludering og mangfold. Slik framstår ikke partiet i dag. KrF er blitt et konservativt kristenparti, sier han.

- Dette er en kritikk av partileder Kjell Ingolf Ropstad?

- Det også, for så vidt. For meg handler dette både om Moria, og særlig om talen Ropstad holdt til landsstyret. Temaet var menneskeverd, og jeg tenkte han kunne få partiet på bedre kurs, men i stedet presterte han å oppkonstruere en konflikt med miljøbevegelsen, som egentlig burde være en nær alliert av KrF, sier Bondevik.

Ropstad-angrep til besvær

Ropstads knallharde oppgjør med miljøbevegelsen i fjor høst hevet mange øyebryn.

- Det kristne menneskesynet er under angrep. Det er noen ideer som truer verdigrunnlag som mange mennesker har tatt for gitt, sa Ropstad den gang.

Det var høyreekstremisme, presset for å gjemme bort religion i det offentlige rom, og miljøbevegelsen Ropstad siktet til. Enkelte, som SV-leder Audun Lysbakken, omtalte utsagnet som «ellevilt» og «flaut».

Kjell-Ingolf Ropstad har ikke besvart Dagbladets henvendelse søndag. Det har heller ikke Geir Morten Nilsen, generalsekretær i KrF.

Ikke lenger en KrF-er

John Harald Bondevik mener KrF under Ropstads ledelse er blitt et parti opptatt av kristen symbolpolitikk, og for lite gjennomslag i saker som faktisk angår de store massene.

- KrF i dag er blitt seg selv nærmest. Det klarer jeg ikke lenger sitte å se på, sier Bondevik, som ikke lenger regner seg selv om en KrF-er.

- Du savner arven fra din far?

- Dette er mitt utspill, min far visste ikke at jeg skrev denne kronikken, sier John Harald Bondevik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer