Bondeviks superhelg

Kjell Magne Bondevik kunne ikke fått en bedre helg. Først feiret han budsjettet, så var det cupfest på Ullevaal. Samtidig gleder han seg til å være den første norske statsminister som tar imot en amerikansk president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik får oppleve alt han har sett fram til på noen korte dager: Han har bevist at sentrumspartiene kan samarbeide både til høyre og venstre i norsk politikk. Budsjettet er klart i god tid før fristen, med støtte fra det partiet som har vært den sterkeste motstanderen mot KrFs kontantstøtte. Som lidenskapelig fotballfan fikk han oppleve cupfesten uten å være redd for at Molde skulle tape. Det hadde de gjort på forhånd. I kveld tar han imot de første gjestene til det viktige toppmøtet om Midtøsten. I tillegg til rollen som tilrettelegger for fredsdrøftinger vil Bondevik i morgen som den første norske statsminister noensinne ta imot en amerikansk president.

Edruelig fest

Med innenrikspolitisk enighet, utenrikspolitisk glans og fotball på kjøpet var det ikke rart at Bondevik var fornøyd.

- Dette er nok den mest begivenhetsrike helga jeg vil få oppleve på svært lang tid, sa Kjell Magne Bondevik til Dagbladet etter å ha markert budsjettforliket med Ap i går.

Og statsminister Bondevik kom bokstavelig talt til dekket bord. Han fikk velge sitt favorittstykke fra marsipankaka, pyntet med de beste sentrumssakene.

- Jeg kunne selvfølgelig tatt kontantstøtten, men velger heller småbedriftene selv om Terje Johansen står like bak meg, spøkte Bondevik på den edruelige sentrumsfesten. Noen etasjer lenger opp på Stortinget inviterte Thorbjørn Jagland og Hill Marta Solberg pressen for å skryte av å ha «dreid kursen over i sosialdemokratisk retning med en mer rettferdig fordeling inn i det neste årtusen».

- Vi trenger ikke kake for å ha det moro, sa Jagland og listet opp de gode Ap-sakene i budsjettet.

Furting og glede

Bondeviks ekspartnere Jan Petersen og Per Kristian Foss stilte i vandrehallen for å kritisere den nye samlivskontrakten.

- Regjeringen ville ha fått en bedre sentrumsprofil sammen med oss. Det er Ap som er vinneren, sa Høyre- leder Petersen, som erklærte seg som den eneste opposisjonspolitikeren igjen på Stortinget.

Petersen og Foss både furtet og gledet seg over Høyres nye politiske status som enslige:

- Sentrumsregjeringen har vendt ryggen til borgerlige velgere.

- Avtalen med Ap gir oss stort spillerom for å profilere Høyre fram mot valget i 2001.

Kjell Magne Bondevik insisterer på at det ikke føles bed-re med årets Arbeiderparti enn fjorårets Høyre og Frp.

- Jeg har ikke større affinitet (slektskap, red. anm) til Arbeiderpartiet enn til Høyre, men det totale bildet gir meg en bedre følelse, mente Bondevik.

- Jeg sitter i hvert fall ikke mindre trygt nå, sa Bondevik før han forlot Stortinget til fordel for Ullevaal stadion.

«Dette er nok den mest begivenhetsrike helga jeg vil få oppleve på svært lang tid.»Kjell Magne Bondevik